Túrautak, várak, látnivalók Magyarországon - Látnivalók - Kaland és vadasparkok - Via ferrata (Csesznek)
Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Via ferrata (Csesznek)

2013.10.23

Szállásajánló: Bakony-Gyöngye Vendégház

via_ferrata_1.jpgÁtadták és már szabadon használható, mászható Magyarország első via ferrata-(vasalt út)-ja a Cseszneki Vár-hegy Nyugati oldalán, melyet a Kőmosó-szurdokból lehet megközelíteni! A 120 méteres „vasalt utat” a Csesznek és környéke Egyesület, a térségi Leader-pályázat és Kovács Tamás (Tatabánya) alpin-szakmai segítségével és kivitelezésében valósította meg.

via_ferrata_4.jpgAz alpesi vidékeken már régóta közkedvelt via ferrata olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást, így nem csak képzett sziklamászók tudnak mászni.
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk. (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságok körülmények között túrázhatunk. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

via_ferrata_2.jpgA Csesznek és Környéke Egyesület 2012-ben 6 millió forintot nyert a Leader pályázaton a vasalt mászó út megépítésére. A Kőmosó-szurdokban épült három, egyenként 70, 120 és 180 méter hosszú vasalt út, a Tálos Zoltán emlékút, az Ostromlók útja és a Várpanoráma út. A három útvonal nehézségi foka: "C", "D" és "E". (A via ferrata útvonalaknál az "A" jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az "F" betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják.)  Az Ostromlok útja "C" jelzésű, vagyis közepes erősségű útvonal. Ezt a vasalt utat jó fizikai állapotban lévő nőknek és férfiaknak egyaránt ajánljuk. Olyan érdeklődőknek is, akik életükben először próbálják ki mászó tudásukat. A "D" és "E" utak inkább tapasztalt mászók számára készültek. Tervekben szerepel, hogy "A" és "B" típusú útvonalakat is építenek a jövőben, melyek kimondottan a gyerekek ügyességét, mozgását fejlesztenék.

via_ferrata_3.jpgA három utat nem csak képzett sziklamászók használhatják. Az útvonalak nehézségi fokától függően azonban biztonságot nyújtó felszerelésre, beülőre, sisakra, rögzítő karabinerekre is szükség van. A kezdő mászók ne induljanak útnak tapasztalt túravezető segítsége, s megfelelő felszerelés nélkül.

A cseszneki vár alatti vasalt utak tervezésében és kialakításában az ötletgazdán Kovács Tamáson kívül részt vett Kovács Attila, Pál Vince, mindannyian ismert sziklamászók és Portik László kovácsmester. A Kőmosó-szurdokban épült három, egyenként 70, 120 és 180 méter hosszú vasalt út, a Tálos Zoltán emlékút, az Ostromlók útja és a Várpanoráma út

Az ötletgazdák azon fáradoznak, hogy a via ferrata sporttal ismerkedők folyamatosan tudjanak felszerelést bérelni, illetve hegyi vezetést igénybe venni. Egyelőre az érdeklődők telefonon tudnak időpontot kérni, felszerelést bérelni.

A ferrátákat saját felszereléssel bárki ingyen használhatja. Ha nincs felszerelés, akkor Kovács Tamástól (tel: 06204219945) helyben bérelhető 2500 Ft. Kezdőknek jobb, ha van egy vezető is, 2500 forintért csoportonként szintén bérelhető helyben.

Szállásajánló: Bakony-Gyöngye Vendégház

forrás: www.mozgasvilag.hu, www.kisalfold.hu

Geocaching adatok

Csesznek (GCCses)
Szélesség N 47° 21,061'
Hosszúság E 17° 52,796'
Magasság: 333 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=567

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hildavendeghaz@freemail.hu

(Gregorits jánosné, 2014.02.18 13:50)

Szeretnék én is felkerülni a szállásajánlók közé ,mi a feltétele ?Üdvözlettel:Hilda

hildavendeghaz@freemail.hu

(Gregorits jánosné, 2014.02.18 13:48)

Szeretnék én is felkerülni a szállásajánlók közé ,mi a feltétele ?Üdvözlettel:Hilda