Túrautak, várak, látnivalók Magyarországon - Túrautak - Répáshuta, tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban (Rejteki-tanösvény)
Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Répáshuta, tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban (Rejteki-tanösvény)

2012.02.03

Rejteki-tanösvény, Répáshuta.jpgA falu és környéke elsősorban a kirándulni, sportolni vágyóknak nyújt lehetőségeket, s mindazoknak, akik szeretik a természetet. Számos túraútvonal, tanösvény várja a természetjárókat. A faluból közelíthető meg Tebe-puszta, ahol a telepített fenyőerdő teremt vadregényes környezetet.

A mészkőhegységnek köszönhetően a falu környékén rengeteg barlang található. Legtöbbjüket csak szakképzett barlangászok látogathatják.

Rejteki-tanösvény, Répáshuta.jpgKülön érdekesség a Pénz-pataki víznyelőbarlang, földalatti barlangrendszer. 528 méter tengerszint feletti magasságon található a falu határában lévő Csúnya-völgyben. Fokozottan védett barlang, a Pénz-patak állandó víznyelője. A triász korú mészkőben kialakult, 300 méter hosszú rendszer bejárati omladékzónáját szűk, 2-3 méter magas, kevés cseppkővel díszített barlangfolyosó váltja fel, majd kürtősor vezet 128 méter mélységbe. Ennek vízszintje egy éven belül akár 42 métert is változhat, amely a további járat fejletlenségére vagy eltömődésére utal. A barlang csak technikai felszereléssel látogatható.

Kőbalta Tanösvény

Rejteki 1.számú kőfülke.jpgHárom főállomást és egy útközben látható mellékállomást tartalmaz.

A hossza 1,4 km.

Az útvonal kiválasztásánál főszempont volt, hogy az erdőről, mint ökológiai egységről, az itt folyó erdészeti munkákról, valamint az erdővel szoros kapcsolatot teremtő bükki településről - Répáshutáról - minél többet tudhassanak meg az ide látogatók.

Tárnics Tanösvény

Pongor-lyuk.jpgSzent László-tárnicsról elnevezett, nyolc állomást felfűző útvonal nyomvonala mindvégig jól járható, hiszen erdészeti utakon és jelzett turistaösvényeken (kék + és sárga sáv) halad. 4,2 km hoszzú. Az utolsó állomás után kis erdei tanteremmel (asztalok, padok, tábla) találkozhatnak a kirándulók, ahol a tanösvény bejárását követően a gyerekcsoportok leültethetők, és ahol a látottak-hallottak összefoglalásra kerülhetnek.

Nagyobb csoportok számára a tanösvények bejárásához a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság túravezetőt biztosít. Az erdészet épületében további leírásokat, játékos feladatokat tartalmazó tanösvény füzet vásárolható. (Répáshuta, Herman O. u. 44. Tel.: 46/390-176).

Rejteki Tanösvény:

Rejteki-tanösvény 097.jpgA tanösvény a rejteki kutatóház parkolójából indul. A változatos tájképi elemekkel tarkított út bejárása során megtekinthető három ősrégészeti szempontból fontos barlang (a rejteki 1. számú kőfülke, a Balla-barlang és a Pongor-lyuk), két szurdok völgy(Csúny- és Balla- völgy) a rájuk jellemző szurdokerdő társulással, a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelye (a gyertyánvölgyi üveghuta maradványai), a Bükk egyetlen katavotrája (időszakosan működő váltóforrás, amely néha víznyelő) és két állandó víznyelő (a Diós-pataki- és a Pénz-pataki-víznyelőbarlang).

Balla-barlang

Balla-barlang, Rejteki-tanösvény.jpgA falu határában, a Balla-bérc lejtőjén, 543 méter tengerszint feletti magasságban húzódik a Balla-barlang, ősrégészeti leletei miatt fokozottan védett, inaktív forrásbarlang. A triász mészkőben nagy szádával nyíló, 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, 8-10 méter széles csarnok kitöltésének alsó szintjéből barlangi medve, barlangi hiéna csontjai mellett a korai Szeleta-kultúra jellegzetes kőeszközei, felső szintjéből az őslénytani leletek mellett az őskőkori ember törpepengéi és egy jégkorszak végi gyermekkoponya került elő.

forrás: www.repashuta.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vari.dombi@gmail.com

(Vári Péter, 2015.07.28 21:29)

2015.07.28.-án voltunk családostul, hogy megnézzük egy kellemes túra során (leírásban 9 km, 4,5 óra) a látnivalókat. Ha valaki elindulna erre a túrára, legyen nála GPS, térkép, Bear Grills video, sátor, 3 napi hideg élelem és víz gazdagon. Mi elég sokat túrázunk itthon és külföldön is, de a jelölése a tanösvénynek kritikán aluli. Csak az 1. állomás irányából vannak a fákra, oszlopokra festve a jelzések (kb 1 km-enként), de az elején a túrának arról sem, úgyhogy fordítva indultunk el. Mindig hátrafelé kellett nézni, hogy meg van-e a jelzésünk? A régi üveghutánál aztán elfogyott a jelzés, és egy plusz 3 órás, 5 km-es bolyongásba fulladt a kirándulás.
Summa: nem ajánlom senkinek.
Vári Péter

Re: vari.dombi@gmail.com

(www.turautak.com, 2015.07.28 23:26)

Ezt a túra leirást a Bükki Nemzeti Park honlapján találtam, sajnlálom ha nem pontos a leírás (küldjetek be pontosabb leírást).

turautak@gmail.com

(www.turautak.com, 2015.07.28 23:25)

Ezt a túra leirást a Bükki Nemzeti Park honlapján találtam, sajnlálom ha nem pontos a leírás (küldjetek be pontosabb leírást).