Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyarországi túratérképek Androidos telefonra (Locus)

2011.10.30

A teljes cikk olvasható a androidportal.hu oldalán

locustuhu.jpg

Akik megfelelő GPS készülék hiányában a telefonjukat szeretnék túrázás, erdei bringázás közben (offline) navigációra használni, hamar falba ütköznek, mert nem találnak igazán jó megoldást Androidra. Ha te is közéjük tartozol, ez a bejegyzés neked készült. Olvass tovább, jó hírem van!

A Google Maps az első kézenfekvő navigációs szoftver, hiszen minden telefonra gyárilag telepítve van, de a célra lényegében alkalmatlan. Egyfelől folyamatos online kapcsolatot igényel, ami egy erdő sűrűjében gyakran nem adott, másfelől persze a GMaps térkép nem terjed ki a túristautakra, csak nagyjából lehet belőni a tartózkodási helyünket.

Az online kapcsolattól függőség kikerülhető persze egy olyan programmal, amely képes az SD kártyán előre tárolni a GMaps (vagy más, pl. Open Streetmap) térképeket, ilyen például az aprócska, de nagyszerűen működő Locos (android market-ből letölthető)

Szükség van egy, a hazai túristautakat, ösvényeket, erdei látnivalókat megfelelő módon tartalmazó elektronikus térképre. A kézenfekvő forrás a Tuhu (turistautak.hu). Ez egy, a közösség által folyamatosan karbantartott,a papír túristatérképeket nagyszerűen kiváltani képes térképadatbázis, ami az egész országot lefedi. Az oldalon megtalálható a térképek Garmin és Magellan PNA-kra letölthető változata, amelyek remekűl működnek is, Androidra azonban sajnos nem ilyen egyszerű a dolog.

Hosszú kutakodás után itt akadtam el, és úgy láttam senki nem tud jobbat, pedig igény igencsak lenne rá. Nem véletlen, hogy amikor nemrég az LG a Mobilaréna olvasóihoz felhívást intézett, szavazzanak milyen alkalmazást látnának szívesen az okostelefonjaikon, toronymagasan a magyar naviprogram túristáknak nyert.

És végül ennyi bevezető után eljutottunk a megoldásig, amire végül hosszas próbálkozás után rájöttem. Az említetteken kívül jópár navigációs programot kipróbáltam, míg végül megtaláltam a Locus-t. Ez amúgy is egy nagyon jó kis offline navigációs progi, meglehetősen sokoldalú, de ennek ellenére rövid ismerkedés után nagyon jól kezelhető is. Több tucat térképet kezel (bár nemrég számos térképszolgáltató letiltatta a térképeit, csak a nyílt szolgáltatók maradtak, erre azonban azóta született megoldás), köztük a Tuhuhoz hasonló csehországi, ausztriai és más környező országbeli túristatérképeket is, magyarul is használható, van hozzá c:geo integráció, és sok egyéb hasznos apróság. Annyira megtetszett a program, hogy rövid idő után megvettem a Pro verziót.

A Locus közvetlenül nem kezeli a Tuhut, és a Tuhu térképek sajnos nem igazán követik az ismert szabványokat, és bár volt róla szó, hogy az OSM közösséggel együtt dolgoznának, úgy tudom ebből nem lett végül semmi. Így a Tuhu térképeket konvertálni kell. Ehhez a Mobile Atlas Creator (Mobac) multiplatform programot használom. A Locus SQLiteDB vagy TAR-olt térképeket tud fogadni külső forrásból. Előbbi a Tuhu térképformátumának korlátai miatt kiesik, de szerencsére az utóbbi remekül használható.

Megjegyzés, egy másik lehetöség a térkép letöltéséhez:

Amennyeben lehetőség van wifi kapcsolat elérésére, a Locus térkép-kezelőjében válasszuk az Online módot, keresük meg a számunkra fontos térképszelvényt, majd válasszuk ki a Térképletöltése ezen a képernyőn opciót.  A letöltés után a kész térképet a Személyes mappa alatt találjuk meg. Aktiváljuk a letöltött térképet.

A térképek feltöltése a Mobil Atlas Creator segítségével:

tatabanya_terkep.png

Azt sajnos el kell felejteni, hogy teljes Magyarországot, de még Megye szintű térképet tegyünk fel rá. Úgynevezett térkép szelvényeket kell feltenni, ha például Pécsre, Szigetvárra, Kaposvárra akarunk menni egyszerre túrázni, geoládázni akkor mindhárom településről külön külön kell egy térkép szelvényt kell letöltünk és beraknunk a LOCUS mappájába. Majd a helyszínen a telefonban kiválasztani az aktuális térképet és élesíteni, bekapcsolni offline módban.

Kezdjük, megnyitod a MOBIL ATLAS CREATOR-t, a felugró ablakban válaszd a TREKBUDDY TARED ATLAS-t, a baloldali menüsorban a MAP SOURCE felirat alatt kiválasztod az első térképet OPEN STREET MAP 4 UMAPS.EU. Ezen a térképen megkeresed Magyarországot, ránagyítasz, (bal egér gomb kattintásokkal, térkép mozgatása jobbra, balra le, fel a billentyűzet kurzor gombjaival) megkeresed a cél helyét ahol majd túrázni szeretnél, addig nagyítod a még egy jól látható átfogó térképet nem kapsz.

A kívánt térkép mélység elérése után a MAP SOURCE felirat alatt váltsd át a térképet TURATERKEP (HUNGARY) feliratú térképre. A bal egérgomb lenyomva tartásával jelöld ki egész pl.: PÉCS területét némi ráhagyással, a kijelölt területnek pirosnak kell lennie, ezt a kijelölt térkép szelvényt fogja használni a Locus.

Például a kijelölt négyzetem közepe Pécs, bal-széle Cserkút, jobb teteje Pécs-Vasas, alsó része Keszü, Pécsudvar ez kb egy 30km térkép szelvény.

Baloldali menü ZOOM LEVELS kipipálod az összes négyzetet 15-töl, 7-ig. Baloldali menü ATLAS CONTENT, NEW a felugró ablakban kiválasztod a TREKBUDDY TARED ATLAS-t, a NAME mezőben a LAYER felírat helyet adj egy tetszőleges nevet pl: PÉCS, majd klikk az ADD SELECTION gombra.

Baloldali menü (ha kell görgesd lejjebb a menü sávját) SETTINGS fül megnyitása, MAP SIZE, majd állítsd át a MAXIMUM SIZE felíratnál az értéket 1048575-re.

Baloldali menü MAP SOURCE TILE STORE CVERAGE alatt állítsd át a ZOMM LEVEL szintet 8-ról 15-re.

Majd végezetül kattins a CREATE ATLAS gombra, elkezdi a program a térkép szelvény konvertálását. (nekem ennek a kb: 30km térkép szelvén elkészítésére 60 másodpercet írt ki). Ha végzett a gép klikk az OPEN ATLAS FOLDE feliratra.

Ha minden sikerült a felugró ablakban kaptál egy UNNAMED ATLAS 2014....... feliratú mappát (nekem a mappa tartalma 24,4MB). Nyisd meg, benne megtalálod a PÉCS nevezetű mappát, ezt is nyisd meg, ebben találsz újabb 15 mappát ami tartalmazza az általad kiválasztott, és lekonvertált térkép szelvényt.

Még egy dolgod van mielőtt feltöltenéd a telefonodra, a 15 mappából külön-külön egyesével szedd ki, vágd ki és másold a tartalmát a PÉCS nevű mappába. Tehát megnyitod a PÉCS 07-es mappát kivágod belőle a PÉCS 07.RAR fájlt, és a PÉCS 07.tmi fájlt, át helyezed a sima PÉCS mappába ,majd törlöd az üres PÉCS 07 mappát, következő mappa ugyan így, majd a következő egészen a 15-ös mappa tartalmáig. A végeredmény a PÉCS nevü mappádban lennie kell 07-15-ig 9db RAR.fájlnak, valamint 07-15-ig 9db tmi. fájlnak.

Telefonra telepítés

Kösd össze a telefonodat a géppel, USB TÁRHELY BEKAPCSOLÁSA, számítógépen keresd meg a felcsatlakoztatott telefon tárolóját. A számítógépedről (az Én gépemen) a MOBIL ATLAS CREATORS, ATLASES, UNNAMED ATLAS 2014..... mappában található teljes PÉCS nevű mappát, másold be a telefon mappái között található LOCUS, MAPS mappába.

Csatlakoztasd le a telefonodat a számítógépről.

Indítsd a telefonon a LOCUS programját, keresd meg a bal felső sorban a függőleges pont gombot, majd klikk a térképek gombra, felső sorban SZEMÉLYES, majd a felugró ablakban MAPS, azon belül PÉCS térképe. A gép automatikus betölti a kiválasztás után a térképet, a zoom szintek működnek. A további Településekről és túrahelyekről a fenti módszer segítségével készíts egy-egy térképet, töltsd fel a telefonodra őket, és a helyszínen pedig válaszd ki a megfelelőt.

Ez az egész egy kicsit talán komplexnek tűnik elsőre, de valójában egyáltalán nem bonyolult, 5 perc a térkép elkészítése, és feltöltése. Sikeres Locus használatot, örömteli természetjárást kívánok!

Geoláda adatok feltöltése

A geocaching.hu oldalon történt regisztráció után, a térkép letöltés oldalon kedvünkre beállíthatjuk a kívánt geoláda adatokat, válasszuk ki a megyéket, a keresendő ládák tipusát, mennyiségét.

A fájformátum legyen .gpx Groundspeak (gpx)

Tipus: még meg nem talált
Állapot: kereshető
Megye: amelyiket szeretnéd

és mehet.

Majd az így kapott listára állítsd be:

  • fileformátum: .gpx Groundspeak (gpx)
  • multiládák közzétett pontjai bejelölve
  • logok legfeljebb 10 darab bejelölve
  • Előre definiált sablonok: (a pontnév-sablon mezőt felülírja!) Rövid név nagybetűkkel (pl. GCABCD)

és letöltés.

A letöltött fájlt töltsük fel a telefon "Locus" - "Cache" - "Import" mappába caches.gpx néven, majd a telefont csatlakoztasuk le a számítógépről, inditsuk el a Locus programot, az oldalsó panelhez adjuk hozzá a "pontok" (POI adatbázis kezeléséhez a leggyorsabb funkció) menű pontot, belépve a "Kedvencek" importáljuk a láda adatokat.

A teljes cikk olvasható a androidportal.hu oldalán

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sungvari@gmail.com

(Alex, 2014.05.15 09:45)

inkopo: feltettem az openmapsos térképet a kiegészítőkkel...render+magassági...megy minden, de nagyon kicsi a túristajelzés..tudtál rá megoldást? (a szövegrészeket már fel tudtam nagyítani, a túristajelzés ikonját még nem)....

inkopo@freemail.hu

(Morbidög, 2014.05.03 22:40)

Az http://openmaps.eu/mapsforgetheme?lang=hu linken teljes Magyarország térkép, teljes magyarországi túristautakkal Locus-hoz telepítési leírással

Re: inkopo@freemail.hu

(Atesz, 2014.05.06 21:57)

Hali! Nekem mindenféle térképet mutat a linken amit megadtál, a magyaron kívűl... Tudsz róla valamit? Köszi!

tommyt.angelo@gmail.com

(Balla Tamás, 2014.03.26 18:13)

Üdv!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy MobAc-ban atlasz típusnak a BackCountry Navigator SQLite- ot szoktam kiválasztani, Locus simán kezeli, csak be kell másolni a maps mappába. Forrástérkép meg simán a Turaterkep. Tapasztalataim szerint kb. 300 MB file méretig viszonylag gyorsan indul a Locus, szóval, hogy elkerüljem a nagy méretű térképeket, kisebb területet szoktam csak kijelölni, pl.: Bakony északi része, vagy kb. Fejér megye nagyságú területet, attól függ, épp mi kell. Locus mappájában csináltam egy térképek nevű mappát, hogy a maps mappában csak mindig az a néhány térkép file legyen, amit használni akarok a közeljövőben. Teszem ezt azért, mert ha sok a térkép file, lassabban indul a Locus. (Vagy csak az én telefonom öreg már. :D)
Üdv!

nomad70@hotmail.hu

(Szatmári Zsolt, 2014.03.15 15:12)

Üdv! Régebben én is a Mobil Atlas Creatort használtam. Nem tökéletes a zoom téma, mert ha jót akarunk nagyítani, akkor hatalmas méretű fájlokat kell készíteni. Felesleges. Ott az OpenMaps.eu, ahonnan tized annyi méretű térképeket tölthetünk le készen. Jó minőségben zoomolhatók. Frissülnek havonta, hetente, míg a M.A.C. térképei nem! Legalábbis a Magyarországiak nem túl jók. De pl. a Szlovák térképek nagyon jók ott, a Románok meg rosszak mindenütt...! Na mindegy, hazai használatra én az OpenMaps térképeit ajánlom!!

rongybaba2@gmail.com

(rongybaba, 2014.02.23 18:21)

Üdv!

Érdeklődnék a zoom szintek-ről...
annyi nem világos nekem, hogy ha letöltöm a 15-ös zoom szintet, akkor le kell még töltenem esetleg egy 12-es vagy 9-est is ha szeretnék egy "átnézeti" képet is látni, vagy elég csak a 15-öst (a legrészletesebbet) és abból már vissza felé tudok majd zoomolni a telefonon a Locus-ban

legutóbb neki indultam minden 2-ik zoom szint eltöltésének, bődületes mennyiségű időt jegyzett elő a program és 500MB-nál is csak a 3%-án volt túl a teljes folyamat

most openmaps-ot sikerült betenni a locusba szűk 64MB-ból elég nagy zoom-olási lehetőséggel

ha segítenél rendbe tenni a gondolatokat a zoom-al meg a gigabyte-okkal kapcsolatban azt megköszönném.

üdv

Re: rongybaba2@gmail.com

(turautak.com, 2014.02.25 10:09)

Átírtam az oldalon egy részletesebb térkép készítési módot, és elküldtem neked is emai-ban.
Üdv.