Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Túraútvonal tervezése MapSource segítségével

2014.03.02

dakota_10_1.jpgSokáig problémát jelentett számomra, hogy indulás előtt, otthon kényelmesen átnézzem, és megtervezzem a túraútvonalat, a helyszínen kellett improvizálni, tervezni.

Az első időkben egy Androidos telefonnal a Locus programjával túráztunk, majd ennek a kisebb-nagyobb hiányosságai miatt tértünk át a Garmin Dakota 10-re. A Dakota 10-ben már mód nyílt arra, hogy megkeressem, és elmentsem a felkeresni kívánt útvonalpontokat, majd a pontok alapján megterveztessem vele az utat. Kiszámolta, és megtervezte szépen, csak a kis képernyőn idő, és sok türelem kellett, hogy megtaláljam és elmentsem a túra föbb állomásait.

Tovább kutattam, és SylverRat oldalán megtaláltam végre a megoldást.

 

MapSource

Töltsd le és indítsd el ezt (jobbklikk - mentés másként): http://turistautak.hu/download/mapsource-update-directory.reg

mev2mapsource02lrg.jpgEz eltárolja a registryben, hogy a C:\Program Files\Garmin\MapSource könyvtárban van telepítve a (még nem létező) előző MapSource verzió.

Ha máshová szeretnéd hogy kerüljön, akkor szerkeszd át a fájlt, vigyázz a .reg fájl idézőjelein belül használatos dupla backslashekre: C:\\...

Fontos!

Hozd kézzel létre a .reg fájlban megadott útvonalat! (Keresd meg a Sajátgép - C: meghajtó - Program Files - Garmin mappát majd készíts benne egy Új Mappát MapSource néven)

Ezután frissítsd (a még nem telepített) MapSource-ot: http://www.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209

mapsource_track.jpgEz ugyanis nem kérdez rá a telepítési helyre, hanem kiolvassa a registrybõl a fent beírt helyet és oda teszi. (Ha nem találja, nem indul el, mert mindenáron frissíteni szeretne valamit.) Ha mindezzel megvagy, van egy üres (=térkép nélküli) MapSource-od, ami így nem más, mint a Trip and Waypoint Manager, amit az új Garmin GPS-ekhez mellékelnek. Ezzel már meg tudod nyitni az .mps, .gdb fájlokat, bár térkép nélkül a levegõben lógnak.

Ezután már csak a turistautak.hu térképét kell letöltened: http://turistautak.hu/garmin.php

Az oldalon keresd meg a táblázatban feltüntetett túratérképek között a teljes Turistautak térképet (első sor), majd mentsd le telepítő nevezetű fájlt, majd telepítsd fel a gépre. Ez automatikusan telepíti a MapSource alá a térképet.

Eljutottunk arra a szintre, hogy már működik a MapSource, és látható a térkép, de még mindig nehéz tervezni, mert nem látni a térképen a fontos helyeket (POI pontokat).

 

geocaching.hu oldaláról a ládaadatok és POI-pontok letöltése

Regisztrálj az oldalon egy felhasználói nevet majd lépj be az oldalra.

Bal felső sarok Térképek, majd válaszd Magyarország térképet. haladj lefelé az oldalon és pipáld ki a következő ablakokat:

A kiválasztott láda adatai:

 1. még több ládaadat (lassabb)
 2. eltakart ládák adatai (még lassabb)
 3. a takartak által eltakartak is (sok!)

Majd klikk MEHET gombra.

 geocaching.jpg  

Menj lejjebb a Ládák szűrése táblázatig.

I. Típus:

 1. saját elrejtés
 2. megtalált még
 3. meg nem talált

Majd klikk a MEHET gombra.

Állapot szerint:

 1. kereshető
 2. beteg

Majd klikk a MEHET gombra.

Megye/ország szerint:

Pipáld ki az összes megye elötti kis négyzetet.

Majd klikk a MEHET gombra.

Típus szerint: 

 1. Hagyományos geoláda
 2. Multi geoláda
 3. Virtuális geoláda

Amennyiben érdekel az Esemény geoláda és a Mozgó geoláda is, akkor értelem szerűen ezt is pipáld ki.

Majd klikk a MEHET gombra.

A Pontok szűrese résznél vedd ki a pipát a "ne látszódjanak a poi pontok" négyzetből.

Menj vissza az oldal tetejér, keresd meg a következő lehetőségeket majd pipáld ki őket.

Fájlformátum: - válassz formátumot! - .mps Garmin MapSource

Letöltendő pontok: multiládák közzétett pontjai

Előre definiált sablonok: rövid név nagybetűkkel (GCABCD)

Majd klikk a LETÖLTÉS gombra. A gép caches.mps néven menti, ha kell nevezd át a fájlt más névre, hogy megtaláld a gépeden.

 

Túraútvonal tervezése MapSource segítségével:

mapsourc_geolada.jpg

Nyisd meg a MapSource programot, keresd meg a térképen a számodra fontos területet, majd bal felső sarok FÁJL -MEGNYITÁS, keresd meg az elmentett caches.mps fájlt, és nyisd meg.

Válaszd ki a kiinduló pontot a térképen, (jobb egérgomb, majd a felsorolásból válaszd ki a számodra fontosat), a felugró ablakban Útvonal indítása, majd az egér bal gombjával húzd a jelző vonalat a kijelölni kívánt ponthoz majd klikk az egér bal gombjával, (ha valamit elrontottál, képernyő felső szegélye SZERKESZTÉS - VISSZAVONÁS, majd kezd újra). A térkép mozgatása a képernyőn a kurzor billentyűk segítségével le, fel jobbra, balra.

Jelöld ki a teljes utat, ha végeztél a képernyő tetején a kéz ikonra klikk, majd jobb egér gomb klikk a kijelölt útra, válaszd az Útvonal "valami és valami" (itt értelem szerűen az fog megjelenni ami a kiindulopontod, és a végpontod neve) menüpontot. A felugró ablakban Útvonal tulajdonságai, az Átmenőpontokban ellenőrizheted az útvonal pontjait, Profil megjelenítése menü alatt, a magassági adatokat, Irányok alatt, a fordulókat, a táv hosszát, stb.

Végezetül csatlakoztasd a Garmin Dakota 10-et  a számítógéphez, majd a MapSource-ben a képernyő tetején válaszd az Átvitel menü pontot, majd Küldés a készülékre.

A Garmin Dakota 10 bekapcsolása után a feltöltött útvonalat az Útvonaltervező menüpont alatt találod meg, klikk rá, majd a felugró ablakban klikk a feltöltött Térkép feliratra, majd a Menj ikonra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.