Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bory-vár, Székesfehérvár

2011.07.17

Bory-vár, Székesfehérvár 1.jpgA Királyok Régiójának közepén fekvő Székesfehérvár északkeleti határában, az Öreghegyen áll Bory Jenő építész romantikus lovagvára, melyet a művész saját tervei alapján, az 1930-as évektől kezdve 40 nyáron épített. Az épület a sírig tartó szerelem emlékműve. 

 

Bory-vár, Székesfehérvár 3.jpgA romantikus lovagvár valójában soha nem volt hadászati jelentőségű erősség, hiszen valójában egy kiállítóhely, ahol Bory Jenő (1879-1959) szobrai és felesége, Komócsin Ilona festményei láthatók.

Bory Jenő építész a sírig tartó szerelmének emelt emlékművet. 

 

Bory-vár, Székesfehérvár 4.jpgA vár az örökké tartó szerelem és példamutató házasság szimbóluma. Bory Jenő hajdan volt építész márványszobrai őrzik a bájos asszonyhoz fűződő szerelme emlékét.

Az építész 4 évtizeden át, minden nyáron maga építette, fejlesztette, alakította a romantikus hangulatú épületet, amelyet talán helyesebb volna egyfajta művészeti alkotásnak, egy folyamatosan változó „szobornak” tekinteni.

A termekben, az udvarban és kertben több mint 500 alkotásból álló műgyűjtemény tekinthető meg.

 

 

 

Bory-vár, Székesfehérvár 5.jpgBory Jenő, tervező építész volt az építésvezető, a pallér, a kőműves is. A vár kazamatájától a kilátótornyokig 30 méter a magassága. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. Érdekesség, hogy a vár alapanyaga beton, amely anyag alkalmazásában úttörő volt.

 

Bory-vár, Székesfehérvár 2.jpg

A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

 

 

 

Nyitvatartás:

A hét minden napján
9:00 - 17:00-ig

Cím: 8000 Székesfehérvár Máriavölgy út 54.

Telefon: 06-22-305-570 (Minden nap 9:00 - 17:00-ig)

Geocaching adatok

Székesfehérvári Öreg-hegyi séta (GCszf2)
Szélesség N 47° 12,662'
Hosszúság E 18° 27,072'
Magasság: 162 m
Megye/ország: Fejér
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=284

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.