Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fábiánsebestyén, Cserna-féle szélmalom

2012.07.17

Fábiánsebestyén, Cserna-féle szélmalom 1.jpgFábiánsebestyén határában korábban még két szélmalom is működött, ám mára már csak az egyik maradt fent. Becses népi műemlék a falutól három kilométerre lévő, két párköves, Cserna-féle szélmalom, melyet a gádorosi úton közelíthetünk meg.

A malom körbe van kerítve, de a kapu nyitva van, kívülről bármikor megtekinthető! Ha be is szeretnél menni, akkor a kulcsot a Polgármesteri Hivatalból ill. a Mentési Központból - Köztársaság utca 8. - (ahol mindig van valaki) kérheted el.

Fábiánsebestyén, Cserna-féle szélmalom 2.jpgA malom a 20.század végére már erősen megrongálódott, csak a tetőzet nélküli téglafal állt a pusztában, a hozzá tartozó épületek sajnos már korábban megsemmisültek. 2001-ben kezdett jobbra fordulni a malom sorsa, amikor teljesen fel lett újítva, új tetőszerkezetet, vitorlákat, és belsőszerkezetet kapott, így ismét régi fényében tündökölhet. Sajnos a vitorlák azóta lekerültek, mert a szél megrongálta őket, de a malom egy gyönyörű hétvégi kirándulási célponttá vált, főként a szalonnasütő hely kialakítása után. A malom kulcsát bárki elkérheti a Mentési Központból, így bármikor meglátogathatja a fábiánsebestyéni szélmalmot.

forrás: www.fabiansebestyen.hu

Geocaching adatok

Fábiánsebestyén, Cserna-féle szélmalom (GCFabi)
Szélesség N 46° 40,177'
Hosszúság E 20° 29,038'
Magasság: 89 m
Megye/ország: Csongrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=1335

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.