Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hortobágyi Kilenclyukú-híd, Hídivásár

2011.04.28

Hortobágyi Kilenclyukú híd

Hortobágyi Kilenclyukú-híd.jpgA hortobágyi Kilenclyukú híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833 között Povolny Ferenc tervei alapján. Az 1697-ben épült fahíd a nagy forgalom miatt elhasználódott, így egy idő után már nem felelt meg a követelményeknek, egyre többet kellett javítani és a fenntartása is egyre több pénzbe került.
A debreceni marhakereskedők csordahajtásai a tiszai árvizek idején ezen a hídfőn vonultak Szolnok felé és onnét Bécsbe. A csordahajtók gyakran kijátszották a vámot, nem vagy pontatlanul vallották be a hídon áthajtott állatok számát. Ennek elkerülése végett Debrecen állandó őrséget állított a hortobágyi hídra.
Debrecen városa 1825-ben határozta el lebontását és helyette új kőhíd építését. Több tervváltozat megtekintése után Povolny Ferenc javaslatát fogadták el, amelynek kivitelezéséhez 1827-ben kezdtek hozzá, s 1833-ban fejezték be, a régi fahidat pedig ekkor lebontották. Az új kőhíd eredeti terveinek nyoma veszett.

Hortobágyi hídivásár

Hortobágyi hídivásár.jpgA hortobágyi hídivásár a Debreceni vásárok egyikeként a 19. század elejétől indult be, de turisztikai jelentőségre csak a 1960-as években tett szert, és mint ilyen az 1970-es, 80-as években élte fénykorát.

A rendezők szándéka szerint – a világörökségi címre tekintettel - továbbra is a tájra jellemző kirakodó- és népművészeti vásár rendeznek, ahol népművészeti hagyományok, kézműves termékek és bemutatók, népzenei programok, néptáncbemutatók, vásári komédiások kapnak főszerepet. Időpontja évszázados hagyomány szerint augusztus 20-ához, az államalapítás és Szent István ünnepéhez, illetve a Debreceni Virágkarneválhoz kötődik.

 

Geocaching adatok

Geoláda adatai: Kilenclyukú híd - Hortobágy (+C) (GCHORT)
Szélesség N 47° 34,909'
Hosszúság E 21° 8,893'
Magasság: 91 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=272

Nagyobb térképért klikk a képre!

 

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.