Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ómassai őskohó

2011.10.15

Őskohó és a Központi Kohászati Múzeum Miskolc-Lillafüred

Ómassai őskohó-096.jpg

Az őskohóhoz hasonló ipari emlék Európában is csak három található. Mellette egy XVIII. századi, rekonsturált vasverő és a történetét bemutató Massa Múzeum áll.

A Hámori-tó nyugati csücske és Újmassa között a Garadna festői völgye őrizte meg hazánk egyetlen kohóipari műemlékét, a faszéntüzelésű nagyolvasztót, közismert nevén "őskohót".

Ómassai őskohó-009.jpg

Fazola Frigyes építtette 1813-ban, fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyersvasat, melyet további megmunkálásra a közeli Hámorba szállítottak. A kohó mellett található a Massa Múzeum, amely a Diósgyőr-hámori Vasmű százéves történetének (1770-1870) főbb mozzanatait, eredeti dokumentumait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be.

Ómassai őskohó-005.jpg

A XVIII. századi rajzok alapján 1979-ben újraépített vasverőben a vízikerékkel meghajtott farkaskalapács és fújtató, valamint egy izzítókemence idézi fel a korabeli képlékenyalakítási eljárás helyszínéül szolgáló műhely hangulatát. (A magyar és egyetemes vaskohászat történetét bemutató kiállítás Miskolc-Felsőhámorban, az Országos Műszaki Múzeum Központi Kohászati Múzeumában tekinthető meg.)

Őskohótörténet

Ómassai őskohó-088.jpg

A Würzburgból Egerbe települt Fazola Henrik vasrácskészítő mester - akinek világhírű, barokk stílusú alkotásai Egerben láthatók - Miskolc-Ómassa területén 1770-ben, Mária-Terézia engedélyével az általa felfedezett bányákra, illetve a térségben található hatalmas erdőségekre alapozva a Bükk északi peremén Ómassán épített vaskohót, mivel itt tudta leggazdaságosabban felhasználni a Garadna vízenergiáját. A helyben található mészkövet salakképző anyagként, az erdők fáját pedig a faszéntüzelésű kohók fűtésére használta.

Ómassai őskohó-073.jpg

Fia, a hazai acélgyártás megteremtésében kiemelkedő eredményeket elért Fazola Frigyes - miután a Garadna patak mentén 1810-1812 között megépíttetett egy duzzasztógátat, amelynek nyomán létre jött a Hámori-tó - 1813-ban Újmassán egy korszerű vaskohót, vasművet telepített. Az ómassai után ez volt a második Garadna-völgyi hámor. Fél évszázadon keresztül itt állították elő a nyersvasat, melyet további megmunkálásra Hámorba szállítottak. A kohó 1870-ben, a Miskolc és Diósgyőr közé telepített vasgyár üzembe lépése után, 1872-ben állt le végleg. Az időközben enyészetté vált kohót - az eredeti tervek alapján - 1952-ben rekonstruálták. Az építmény így lett Magyarország első ipari műemléke.

Ipari skanzen

A múzeum épületével átellenben található ipartörténeti skanzenben a vaskohászatban a XIX-XX. században működtetett gépi berendezések, szerszámok, valamint a 2004-ben végleg bezárt lyukóbányai bányaüzemben használt utolsó berendezések egy-egy darabja látható.

Szerkesztői megjegyzés:

Gépjárművel megközelíthető, parkolás a múzeum elötti parkolóban.
Belépőjegy ellenében látogatható, kisállat bevihető.
Mozgáskorlátozottak is tudják látogatni a múzeumot.

Geocaching adatok

Geoláda adatai: Massa (GCMass)
Szélesség N 48° 6,766'
Hosszúság E 20° 35,269'
Magasság: 380 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=188

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.