Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szegvár, Pusztai-féle szélmalom

2012.07.17

Szegvár, Pusztai-féle szélmalom 3.jpgRégi térképek még jelzik a szárazmalmok helyét a mai Malom utca elején és a művelődési ház előtti téren, ahol kettős szárazmalom működött az írások szerint. Ezekben a malmokban az őrlőköveket egy fogaskerék- áttételes szerkezettel, állati erővel forgatták meg. Ezek mellett a szegváriak gabonáját a Tiszán és a Kurcán lévő vízimalmokkal is őrölték. A község egyetlen szélmalma 1865 körül épült. Az építés pontos dátuma nem ismert, csak azt tudjuk, hogy 1865-ben rendkívül gazdag termés ígérkezett, ezért úgy döntöttek a falu elöljárói, hogy építtetnek egy szélmalmot. Az 1865. április 24-én tartott tanácsülés jegyzőkönyvében ez olvasható: „Felhozatván miszerint községünkben egy szélmalom felállítása szükséges lenne, e célra a községi disznójárásból mintegy 400 négyszögölnyi a község közelében olyatén hasítható ki, hol az utaktól a szabályszerű 50 öl távolság megtartanék s mégis a községhez közel esnék, ez az előleges költségvetésben is mint községi bevétel előszámolva levén, eladhatása felsőbb helyen eszközöltessék.”

Szegvár, Pusztai-féle szélmalom 1.jpgTehát 1865. április 24-én vetődött fel először a szélmalom építésének ötlete. Arról viszont már semmilyen írásos dokumentum nem áll rendelkezésünkre, hogy például mikor kezdték el az építkezést vagy mikor őröltek benne először. Ismerjük viszont a XX. századi tulajdonosokat. Az utolsó tulajdonosa: 1937. október 18-án kelt adásvételi szerződés alapján a Pusztai Pál. s Béládi Józseftől 3000 Pengőért megvásárolta meg. A Pusztai család még 1938 tavaszán elkezdte a működő, de helyreállítást igénylő szélmalom egyes részeinek felújítását. A munkák javarészét egy Késmárki nevezetű, idős mártélyi szélmalomács végezte fiával közösen. Minden munkát kézzel végeztek, faragtak, gyalultak. Kicserélték az összes tetőt tartó szarufát és a zsindelyeket. A zsindelyt félig kész állapotban egy fakereskedésben vették. Mindegyiken kellett gyalulni, igazítani egy keveset a felrakás előtt A következő tavasszal a két hiányzó vitorlát is pótolták, amit csak görcsnélküli fenyőfából lehetett elkészíteni.

Szegvár, Pusztai-féle szélmalom 2.jpgA szélmalom beindításakor az öreg malomács Pista nevű fia az egyik vitorlába belekapaszkodva fordult egyet a levegőben. Később ez okozta a vesztét is, mert egy vásárhelyi szélmalom vitorlájáról lezuhant és maghalt. A felújítás után néhány évvel egy nagy szélvihar letört két vitorlát. Ettőlfogva a maradék kettővel üzemelt tovább, kényelmesen meghajtva a malomköveket. Egy ideig motorral is működtették az egyik kőpárt, de az üzemanyag drágának bizonyult, ezért visszatértek az eredeti erőforráshoz, a szélhez. A tulajdonos és a molnár egyszemélyben ifj. Pusztai Pál volt, sajnos nem sokáig, mert 1942-ben behívót kapott a frontra, az öccsével Pusztai Ferenccel együtt. A szélmalom 1948-ban befejezte működését, majd 1964-ben a Magyar Állam megvásárolta.

Szegvár, Pusztai-féle szélmalom 4.jpgA Pusztai-féle szélmalom az Országos Műemlék Felügyelőség 1968. július 10-én hozott rendelete alapján, Védett népi ipari műemlékké vált. A helyreállítása 1978-ban került először napirendre, de a munkákat csak 1979-ben kezdték el A felújítás nagyon sokáig elhúzódott, míg végre 1994. december 1-jén megtörtént a műszaki átadás és 1995. májusa óta látogatható a népi ipari műemlék szélmalom. A szegvári szélmalom is egy mesterséges dombra épült, a falu keleti szélén. A malom fala a földszinten egy méter vastag, felfelé haladva fokozatosan vékonyodik. A harmadik szinten 80 centiméter, a legfelső szinten pedig már csak 45 centiméter vastagságú. A fal három rétegből áll: kívül és belül tégla, középen vályog. A két téglafal közé tett vályog remekül elnyelte a működés közben keletkezett rezgést. A szegvári Pusztai-féle szélmalom, tornyos típusú, felül hajtós, két kőpáros szélmalom.

forrás: www.szegvarinaplo.hu

Geocaching adatok

Szegvár, a vár és a malom (GCSzeg)
Szélesség N 46° 35,234'
Hosszúság E 20° 14,191'
Magasság: 86 m
Megye/ország: Csongrád
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+4V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1336

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.