Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tatabánya, Turul-emlékmű, Szelim-barlang, Ranzinger Vince-kilató

2011.04.25

Tatabánya, Turul-emlékműA Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő turulszobor Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra: a kiterjesztett szárnyak fesztávolsága majdnem 15 méteres. Kézai Simon krónikája szerint a honfoglaló Árpád vezér seregei a mai Tatabányánál győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait. A millennium alkalmából helyi kezdeményezésre felállított turulszobor Donáth Gyula alkotása. 1992-ben felújították és újra felavatták.

A városból autóval és a Turul lépcsőn át gyalogosan is jól megközelíthető emlékműtől tetszetős kilátás nyílik a városra. A kirándulók innen pár perc sétával közelíthetik meg a Szelim-barlangot a sötétben kivilágított Turul tanösvényen keresztül.

Szelim-barlang

Tatabánya, Szelim-barlangA Kőhegy oldalában 310 méter magasan, a Turul-emlékműtől 200 méterre található. A környék legszebb kirándulóhelye. Mintegy 45 méter hosszú, 12-14 méter széles, több oldalága és két bejárata van. A város távoli pontjairól is kiválóan látható barlanghoz a Turul-emlékműtől egy kilométernyi tanösvény vezet. A kis túraútvonal alkalmat nyújt arra, hogy az érdeklődők megismerjék a Vértes és Gerecse geológiai történtetét, a parkerdőben élő legjellegzetesebb növény- és állatfajokat. A Szelim-barlang különleges természeti képződmény: hasonló több is található a mészkőbe vájtan a Gerecse más részein is. A teteje néhány éve beszakadt, 7 méter széles kürtője a felszínen körbejárható. A 40 ezer éves barlangot az 1930-as években kezdték feltárni, benne az ősember kőszerszámaira és csontjaira bukkantak. A legenda szerint a török hódoltság idején Szelim szultán a barlangba menekült hét falu népét a bejártnál rakott máglya füstjével megfojtotta.

Ranzinger Vince kilátó

Tatabanya, Ranzinger Vince-kilató2008-ban a Bányásznapon avatták fel a tatabányai Kő-hegyen az egykori XII-es akna felvonójából kialakított harminc méter magas kilátót.
A Ranzinger Vince bányászmérnökről elnevezett építményt a tatabányai szénmedencében zajló, évtizedeken át meghatározó kőbányászat emlékére újíttatta fel és építtette át Tatabánya önkormányzata.
A névadó a Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság (MÁK Rt.) tatabányai bányaigazgatója volt.
A toronyból 30 kilométeres körzetben nyílik kilátás a környező falvakra, úgymint Óbarok, Oroszlány és Komárom.

 

 

Geocaching adatok

Turul barlangja (GCtbtu)
Szélesség N 47° 35,808'
Hosszúság E 18° 24,519'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=90

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

horvath.agoston@gmail.com

(Horváth Ágoston, 2015.03.01 15:52)

Csak ajánlani tudom mindenkinek! Fantasztikus hely.
Mi gyerekkel mentünk, a panoráma utca végén a hurokban van egy parkoló (ingyenes), és ott rögtön pár mozgóárus, meglepően jók (kávé, fahéjas almalé, kukorica, vattacukor, sült krumpli, hot-dog, cukorkaárus, stb... van).
Van egy tanösvény a szelim-barlang és a parkoló között, kövekkel, ezt a gyerekek imádják. A barlangban lehet mászni, és valami fenomenális hely. Sok helyen csöpög a víz, szóval sár van dögivel.
Turul alatt meg fantasztikus kilátás van az autópályára és a városra.

A kilátó jó 1-1.5km -re van a parkolótól, mi ezt a barlangmászás után nem vállaltuk be fáradt gyerekekkel, de legközelebb biztosan!

A városból egy meredek lépcső vezet fel a turulhoz, balra leágazik egy ösvény a szelim-barlanghoz.

Javallott az OsmAnd letöltése, mivel az OpenStreetMap-ban fent vannak a túraösvények és látnivalók, ráadásul offline.