Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zsolnay-kápolna és harangtorony (Szalánta, Eszterág-puszta)

2012.08.28

Zsolnay-kápolna és harangtorony (Szalánta, Eszterág-puszta) 4.jpgA település a Baranyai-dombságban, Pécs és Harkány között az 58. számú főúton. Pécs közelsége miatt jelenleg is fejlődő falu. A falu tulajdonképpen két korábbi község egysége, Szalántáé és Németié. Németi (horvátul Nijemet vagy nagykozári szóhasználattal Nimetf) a keleti részen, míg Szalánta a nyugati részen fekszik. Németitől délre ill. Szalántától keletre található egy lakott külterület, Eszterágpuszta.

Zsolnay-kápolna és harangtorony (Szalánta, Eszterág-puszta) 1.jpgA Szalánta melletti, Eszterágpuszta önálló uradalmi majorságból alakult településrésszé, a tervezetten épített gazdasági és lakóépületeket itt is nagy, de tudatosan kialakított zöldfelület választja el egymástól, melynek középpontjában áll az 1904-ben épült kis templom és a különálló harangláb. Értéket jelent a pusztához vezető út mellett ültetett hársfasor is. Félkör alakú apszissal végződő téglány alaprajzú kápolna homlokzatain vízszintesen sávozott sárga és barna mázas Zsolnay csempe. Fakapuját növényindás fémvasalás tartja, felette rózsaablak.

Zsolnay-kápolna és harangtorony (Szalánta, Eszterág-puszta) 2.jpgA kapuzat szemöldökében "SANCTISSIMOˇCORDIˇIESV" felirat olvasható, zárókövén kör alakzatban egyenlőszárú kereszt látható. Fakapu, növényindás fémvasalás, felette rózsaablak. Oldalfalakon 2-2 bélletes, félköríves záródású ablak. A nyeregtető kisméretű, zöld mázas csempével fedett, csúcsain sárga színű, bimbós csúcsdísz. A kápolna belseje dongaboltozatos, a szentély félkupolája kék mázas csempével burkolt. Falán fogsoros párkányzat, gyámkövön Szent Imre és Árpád-házi Szent Margit szobrai. A főoltár mázas kerámiával burkolva, Jézus, Mária és József szobraival. Sárga-kék padlólap stilizált növénymintával.

A Zsolnay legenda:

Zsolnay-kápolna és harangtorony (Szalánta, Eszterág-puszta) 3.jpg"Az öreg Zsolnay a szivárvány minden színében tudott eosint készíteni, de a titkát gondosan őrizte. Mikor érezte, hogy közeleg az élete vége, elhatározta, hogy a titkot megosztja a leendő örökösökkel. De nehogy konkurenciaharc alakuljon ki a családon belül, ezért minden gyermekének csak egy-egy eosin-árnyalat receptjét adta meg. A terve be is vált, az örökösök az öreg Zsolnay halála után is együtt maradtak, és öregbítették a világhírű gyár hírnevét. De jött a második világháború, majd pedig az államosítás. Az örökösök többsége Nyugatra távozott, egyetlen gyermek maradt itthon, aki az államosított gyár alkalmazásban dolgozott tovább. Mivel ő a zöld színű eosin receptjének a titkát ismerte, ezért az államosítás óta csak zöld színű eosin készül a Zsolnay Gyárban."

forrás: www.geocaching.hu, www.aranyosfodorka.blogspot.hu

Geocaching adatok

Zsolnay-kápolna (GCZSK)
Szélesség N 45° 56,152'
Hosszúság E 18° 14,765'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3056

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.