Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Afrika park (Balatonederics)

2013.05.13

afrika_muzeum_5.jpgA múzeumot dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász hozta létre. Értékes és különleges trófeáit, tanzániai néprajzi gyűjteményét helyezte el itt. Az épület környékén kis szafaripark is van.

Veszprém és Zala megye határán, a 71-es út mellett, festői környezetben található Balatonederics legismertebb nevezetessége az Afrika Park. Megalapítása a híres afrikakutató, neves vadász, néhai Dr. Dr. h.c. Nagy Endre érdeme, akinek a kastély sokáig vadászotthona volt.

A múzeumban található közel 4 évtized gyűjtő-munkájának gyümölcse, a rengeteg európai és afrikai trófea. Itt láthatók a benszülöttek használati tárgyai, vadász és harci eszközei, az afrikai népek kultúráját reprezentáló bútorok, népművészeti tárgyak. Nagy Endre dolgozószobájában személyes tárgyai, kedvenc fegyverei és vadászfelszerelése látható.

afrika_muzeum_2.jpgA múzeumot egy kisebb állatkert veszi körül, ahol megtalálható hazánk jellegzetes állatai mellett az afrikai élővilág számtalan faja. Emberközelben él a vaddisznó család, bivalycsorda, zebra, tevék. A páva és a gólya otthonosan mozog a legelésző dámvadak között. A múzeumtól kb. egy kilométerre az erdő aljában hatalmas bekerített területen szarvasok és őzek élnek természetes környezetükben.

afrika_muzeum_1.jpgAz Afrikai Park alapítója, Dr.h.c.Dr. Nagy Endre 1913. november 12-én született Ószőnyben. Iskoláit Keszthelyen végezte, majd Pécsett jogból ledoktorált, Németországban pedig vadászmesteri diplomát szerzett.

1944-ben - mint csendőr századost - báró Hatvany Alexandrával kötött titkos házassága miatt börtönre ítélték. A Horty-rendszert követő új hatalom, azonban, szakmai tudása miatt 1950-52 között a kormányvadászatok főnökének nevezi ki.

A kommunista rendszer politikai viharai elől előbb-utóbb családjával mégiscsak menekülni kényszerült. Ausztriában, Németországban tevékenykedett vadászati vonalon, majd egy ideig a Frankfurt melletti Opel Zoo illetve az 1954. évi düsseldorfi nemzetközi vadászkiállítás trófeaosztályának vezetője volt.

afrika_muzeum_4.jpgHárom afrikai gyűjtőújta után, 1958-ban végleg elhagyta űEurópát és Tanzániában települt le, ahol állatkertek és múzeumok megbízásából mint gyűjtő és vadbefogó tartotta fenn magát. Évek múltán az ország egyik legismertebb fehér vadásza lett, állatkertet és vadaskertet alapított, a Kilimandzsáró és a Meru vulkán vadászterületein vadászati főnökként is mködött. Az 1971-es budapest Vadászati Világkiállítás egyik értelmi szerzőjeként pedig mint a tanzán pavilon vezetője vett részt.

afrika_muzeum_3.jpgVadászati és néprajzi gyűjteményének nagy részét 1984-ben Balatonedericsre, családi kúriájába hozta haza, mely azóta élő világgal körülvéve mint múzeum működik. (Az ő nevéhez fűződik egyébként még a kenyai Windisch-Graetz herceg trófeagyűjteményének a keszthelyi Festetics-kastélyba történő hazahozatala is.)

Munkásságának elismeréseképpen magas kitüntetésben részesült Tanzániában, idehaza pedig a Magyar Népköztársaság Csillagrendje (1986), a keszthelyi Agrártudományi Egyetem életművéért adományozott honoris causa (1993) és a Hubertus-kereszt aranyfokozata postomus kitüntetések tulajdonosa lett. Számos publikációja jelent meg mind külföldi, mind belföldi szaklapokban.

afrika_muzeum_6.jpgHalála után (1994. július 12.) immár négy vadásztársaság, a balatonedericsi általános iskola valamint egy 1981-ben róla elnevezett tanzániai tó teszi nevét halhatatlanná. Hamvait Balatonedericsen és Tanzániában helyezték örök nyugalomra. Halála óta második felesége, Beretz Katalin működteti és bővíti férje terveinek megfelelően az objektumot Afrika Múzeum néven.

Szolgáltatások:

 1. A múzeum megtekintése magyar vagy német idegenvezetéssel.
 2. Rodeó bika
 3. A múzeum területén található élő állatvilág megtekintése
 4. Légvárugráló és játszótér
 5. Afrikai élőkép
 6. Maszáj kunyhók megtekintése.
 7. Büfé
 8. Tevegelés
 9. Eredeti beduin öltözetben, fotózási lehetőséggel.
 10. Gyermekeknek mini dzsungel
 11. Pónilovaglás
 12. Ajándéküzletben emlék- és ajándéktárgyak vásárolhatók

Megközelítése

Autóval: Balatonedericsről Keszthely felé a 71-es úton, a Zala megye tábla előtt kell bemenni a parkolóba.
Busszal: 200 méterre a múzeumtól, a Fekete kastély előtt található a buszmegálló. Nem mindegyik távolsági busz áll meg itt! A helyközi járatok mind megállnak. A távolsági járatokról a benzinkút előtt kell leszállni. Ez kb. plusz 1 kilométer.
Vonattal: A balatonedericsi állomáson vagy a becehegyi megállóban lehet leszállni. A távolság kb. egyforma.

forrás: www.balcsi.net, www.utazzitthon.hu

Geocaching adatok

Afrika a Balatonnál (GCSFRI)
Szélesség N 46° 47,828'
Hosszúság E 17° 21,871'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1P)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=1127

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.