Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Angolkert (Tata)

2013.10.02

tatai_angolkert_1.jpgA kora tavaszi kirándulások és romantikus séták országos szinten is egyik legkedveltebb célpontja, az 1955-ben természetvédelmi területté nyilvánított Tatai Angolkert a Cseke-tó körül, az Öreg-tó szomszédságában terül el.

Angolpark - A Cseke-tó mesterséges vízfelület (25ha), amely nevét egy Cseke nevű birtokosról kapta (ma horgászparadicsom). Magyarország első angol típusú kertjét Böhm Ferenc uradalmi mérnök a tó mellé tervezte és telepítette 1783-tól. Akkoriban még nagy vízhozamú források bugyogtak, különleges klímát, állandóan nedves, szinte mocsaras talajt biztosítottak. Ezért lehetett igen sok, más földrészről származó vízkedvelő növénykülönlegességeket is ide ültetni.

tatai_angolkert_2.jpgAz angolkertek vagy tájkertek a XVIII. Század közepén jöttek divatba. A francia kert merev, szigorú formái ebben a kertben építészeti stílusban feloldódnak: a fákat és bokrokat nem szabályos mértani rendben, hanem csoportokban ültették úgy, hogy minden oldalról szép látványt nyújtsanak. Közöttük buja, selymes pázsit borította a talajt. A növényeket nagy gonddal válogatták rügyfakadásuk, virágzásuk, lombosodásuk ideje, törzsük, koronájuk mérete, alakja, színe, levél-színeződésük, lombhullásuk ideje szerint. Érdekesség, hogy Tatán ültették hazánkban először a szomorú fűzeket. Ez a Kínából származó szép növény a romantika korának jellegzetes kerti dísze, később egyik legelterjedtebb fafajtánk lett.

tatai_angolkert_3.jpgA kertben hazánkban is honos fák mellett idegen fafajokat is a parkba telepítve, a változatos, tavasszal különösen szép növényvilág mellett számtalan felfedezésre váró csodát tartogat.

Ezek közé tartozik többek között a romantikus és szentimentális hangulatot fokozó török mecset, a francia Charles Moreau által építtetett műrom, az Esterházy-kiskastély, a szabadtéri színpad, illetve a pálmaház. Kuriózumnak számít továbbá minden évben a tavaszi madárátvonulási időszak, amikor is kiemelkedő számú, 10-15 ezer vadlúd hallatja a hangját az Öreg-tó környékén.

tatai_angolkert_4.jpgA park szépsége költőinket is megihlette, közöttük Kazinczyt - látogatásai emlékét őrzi a Cseke-tó partján található Kazinczy-pad is -, ki így emlékezett meg a különleges tájról: „Szebb vegetatiót nem gondolhatni. Egy olasz nyárfa derekát kétszeri ölelésem által nem foghattam kövül. De ékességét kivált gazdag partiái adják. Széles és hosszan elnyúlt taván százanként úszkálnak a hattyúk.”

tatai_angolkert_5.jpgA látogatás emlékére 1964-ben állították fel a Kazinczy padot a Cseke-tó partján. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 1955-től természetvédelmi terület. Az 1960-as években a források működésének megszűnése után itt fedezték fel az Angyal-forrási-barlangot és a Tükör-forrási-barlangot. Ezek zártak, a nagy közönség számára nem látogathatóak.

Műromok

tata_muromok_6.jpgA Cseke-tó dél-nyugati sarkában szabadon álló, egymáshoz lazán kapcsolódó helyiségek alkotta, összességében szabálytalan alaprajzú építmény. A háromhajós templom maradványait imitáló rom romantikus stílusban épült. Egy francia építész, Charles Moreau nevéhez köthető az Angolpark északi részén található műremek. Ehhez a 12. század elején épült, előbb a bencés majd a domonkos rendiek által használt Vértesszentkereszti apátság maradványait használta fel. Ezeket az Esterházyak hozatták Tatára. Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves III. századi római-kori sírkövet helyeztek el.

forrás: www.hu.wikipedia.org, www.tata.hu, www.femina.hu

Geocaching adatok

Cseke-rülő (GCCSEK)
Szélesség N 47° 38,927'
Hosszúság E 18° 19,491'
Magasság: 132 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+5V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=663

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.