Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Budakeszi Vadaspark

2011.06.24

Budakeszi Vadaspark_1.jpgA Budapesthez simuló, völgybe húzódó Budakeszi Vadaspark, a fővárostól húszpercnyire Budapest-Budakeszi határán található. Ezen a vidéken az uralkodó szélirány északnyugat felől fújja be a friss levegőt a községi erdőkbe.

A völgybe húzódó Budakeszi környéki erdők emiatt is különleges jelentőségűek. Nem túl régen nevezetes elődök kikapcsolódásának adott otthont e táj. "Tilalmazott koronauradalmi erdő!" - hirdette a tábla a koronás fők kiváltságát.

Budakeszi Vadaspark_2.jpgA Budakeszi Vadaspark 1979-ben a Nemzetközi Gyermekév alkalmával lett átadva a nagyközönségnek. A Vadaspark 327 hektáros területe körülzárt. 1997-ben a Pilisi Parkerdő Rt. közhasznú szervezetet alapított a Vadaspark "központi" területének működtetésére. A közel huszonhat hektáron találjuk a gépjárműparkolót, a pihenőparkot, a tűzrakó helyeket, a vadbemutatót és innen indulnak a sportolásnak lehetőséget adó túra útvonalak.

Budakeszi Vadaspark_3.jpgA Budakeszi Vadaspark elsődleges feladata a Buda környéki erdők élővilágának valamint Magyarország más részein, illetőleg az Európában őshonos fajok nagyközönséggel való megismertetése. A természeti értékeket lehetőség szerint eredeti formájában, helyén és érintetlen állapotában őrizzük és mutatjuk be. Ez már önmagában egyedülálló! A bejárattól néhány méterre a park középső részén, a természetes élőhelyükön ritkán megfigyelhető állatok- madarak, farkasok, kisragadozók, rágcsálók életét lehet tanulmányozni. Rövid sétával lehet eljutni a nagyvadak bemutatóihoz és a Vadaspark legmagasabb pontján épített kilátóhoz. A vadasparki kilátóról teljes körkilátás nyújt gyönyörködtető élményt a Hárs-, a Hármashatár-, a Csiki-, a Kakukk-,a Pozsonyi-, a János-, és a Fekete-hegyek irányába.

Budakeszi Vadaspark_4.jpgA Vadaspark kiindulópontja és célállomása lehet szervezett vagy egyéni kirándulásoknak. Az idei esztendő a természetjárás éve, amelynek aktualitása teszi lehetővé, hogy a Vadasparkot ismerők, illetve még nem ismerők, természetjárás keretében kalandozzanak el a Budakeszi Vadasparkba. A természet szépségeit megismerve járhatjuk végig az ide évet. A Budakeszi Vadasparkba gördülő kerekeken, a Széchenyi-hegyi gyermekvasúttal is eljuthatnak a vállalkozó kedvű fiatalok és felnőttek. A gyermekvasút VADASPARK megállójától könnyű sétával juthatunk el a vadbemutatókhoz.

Budakeszi Vadaspark_5.jpgKüldetésüket és jövőképüket az érkező vendégek igényei alakítják. Ennek megfelelően törekszenek a sokrétű családi szabadidő- és sportprogramok kialakítására, a Magyarországon és az Európában őshonos vadfajok bemutatására és az erdei környezetben történő természetismereti oktatás-nevelés minél teljesebb megvalósítására. Az itt dolgozók értékrendjét meghatározza a táji értékek védelme és megőrzése.

Megközelítés:

Tömegközlekedéssel legkönnyebben a Moszkva térről induló 22-es vagy piros 22-es busszal közelíthető meg.
Budapest és Budakeszi határában a Szanatóriumi utcánál leszállva, az utca végéig begyalogolva,onnan jobbra követve a vadaspark irányát mutató jelző táblákat, mintegy húsz perces, erdőn át vezető kényelmes sétával érhető el a Vadaspark területe.

Autóval szintén a Szanatórium utcán kell behajtani, melynek végén jobbra fordulva már csupán az aszfaltúton kell végighaladni. Az út végén hatalmas parkoló várja a vendégeket.

A BUDAKESZI VADASPARK Megközelíthető:

  1. kiépített aszfaltút, köves bekötő útvonalon
  2. turista útjelzésekkel jelölt erdei sétautakon
  3. gyalog, kerékpárral
  4. kijelölt szakaszokon lóháton
  5. babakocsit toló család is közlekedhet a kijelölt utakon
  6. kisgyermekkel, nagyszülőkkel is könnyen járható utak
  7. autóval, tömegközlekedéssel néhány száz méteren belül megközelíthető a környék

Elérhetőségek:

Postacím: 2092 Budakeszi, Pf. 88
Telefonszámaink: 06-23-451-783; 06-20-661-7963, 06-20-661-7967
Faxszám: 06-23-457-783
A vadaspark honlapja: www.vadaspark-budakeszi.hu

Erdei Iskola, zoo-pedagógia és szakvezetés: 06-20-219-4210, Gőgös Zsuzsa

forrás: www.utazzitthon.hu

Geocaching adatok

VadasPark (GCVadi)
Szélesség N 47° 31,416'
Hosszúság E 18° 55,507'
Magasság: 277 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=345

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.