Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kecskeméti arborétum

2012.01.06

Kecskeméti arborétum_3.jpgA Kecskeméti arborétum a központtól mintegy 3 kilométerre található, ahol 62 hektáron különböző növénykülönlegességekkel és védett fajokkal találkozunk.

A növénypark területéhez vallási hagyományok is fűződnek, hisz 1713 óta búcsújáró helyként tartják számon, ahol a hívők egy Máriának szentelt műemlék kápolnához, hivatalos nevén a Sarlós Boldogasszony kápolnához zarándokolnak el minden évben.

Az arborétum részei

Az arborétum területe 4 különböző egységből áll, ezek:

  • véderdősáv
  • gyűjteményes rész
  • tölgygyűjtemény
  • egyházi terület

Kecskeméti arborétum_2.jpgA véderdő övezet az Alföld természetes és mesterséges erdőállományát mutatja be, valamit kedvezően befolyásolja a helyi mikroklímát.

A Kecskeméti arborétum 25 ha-os gyűjteményes részen 900 fajta fa és cserje él.. Az itt kialakításra kerülő növényföldrajzi ösvények, a Föld különböző éghajlati övezeteit képezik le, úgy mint a mediterrán, atlantikus és pacifikus észak-amerikai, kelet-ázsiai, balkáni, pannóniai területek jellegzetes növényvilágai.

Az arborétum területén vannak olyan ösvények is, ahol a morfológiai tulajdonságok vagy éppen a rendszertani szempontok voltak a meghatározó szempontok. Ilyen növénytársulások például a "Színes lombok ösvénye", "Virágos fák és cserjék körútja", "Hosszútűs fenyők", "Ciprusok", "Borókák ösvénye"; "Sziktűrők és vízkedvelők", "Szárazságtűrők ösvénye".

Kecskeméti arborétum_1.jpgAz növénypark legfiatalabb, 16 hektáros része a tölgy gyűjtemény (Quercetum), amely főleg a magyarországi, és egyes külföldi, száraz viszonyokat tűrő tölgytípusokat mutatja be.

A legkisebb, 2 hektáros egység az egyházi terület, ahol 1999-ben alakították ki a Magyar szentek szoborsétányát. Ezen kívül kegyeleti hely, szabadtéri oltár, Lourdes-i barlang, és 15 stációból álló kálvária nyújt különleges élményt az idelátogatóknak.

Az arborétumban kilátó, erdei tornapálya, fajátszótér, és tanösvények várják a természetes környezetben tanulni vágyó iskolás csoportokat is.

Geocaching adatok

Kecskeméti Arborétum (GCArbi)
Szélesség N 46° 54,886'
Hosszúság E 19° 39,109'
Magasság: 125 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1983

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.