Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kemenes Vulkánpark (Celldömölk)

2013.05.09

Várja Önt is a vulkánok lenyűgöző világa Celldömölkön!

kemenes-vulkanhaz--8--kicsinyitett.jpgElképzelték már valaha, hogy milyen lehet egy vulkán gyomra belülről, hogy mi okozhatja a kitöréseket, vagy, hogy milyen lehet egy aktív vulkán közelében élni? Tudta, hogy a Kárpátokban pár millió éve még aktív vulkáni tevékenység folyt, így a Kárpát-medence még ma is rengeteg vulkáni kincset rejt?

Látogasson el Celldömölkre, ahol, a Ság hegy festői, természetvédelmi területének határában épült Kemenes Vulkánparkban, minden vulkáni működést övező rejtélyt megismerhet, megfejthet!

A Vulkánpark egy 2013-ban nyitott, 21. századi technikát alkalmazó, interaktív kiállítás, ami játékosan fejleszti a diákok geológiai, földrajzi ismereteit. A kiállítás, tabletek, projektorok, és érintő képernyők segítségével mutatja be Földünk legjelentősebb vulkánjainak példáján keresztül azok formavilágát, felépítését, kiszámíthatatlan természetét. Többet megtudhat e különleges természeti képződmények keletkezéséről, természetéről, kőzettanáról. Lenyűgöző animációkon keresztül átélhetjük, milyen lehet leszállni űrhajónkkal a Marson, a Vénuszon, vagy épp a Holdon, az Ion. Naprendszerünk más bolygói és holdja sokkal egyedibb vulkáni folyamatokkal varázsolják el a látogatókat.

img_8577.jpgA Felfedezőterem kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál. Itt található a vulkán- és gejzírkitörés, földrengés működtethető modellje, illetve a vulkanológusruha, amit fel is lehet próbálni.

A Tűzhányóterem bemutatja a Föld mélyén zajló folyamatokat, a vulkánokat felépítő kőzeteket, a vulkánok formavilágát, Európa legnagyobb vulkánja, az Etna köré csoportosítva.

img_8618.jpgA Verne-terem látványos kialakítása a Naprendszer egészét hozza közelebb a látogatókhoz, melynek vulkánosságnál is különlegesebb.

A Szimulációs-teremben ismerkedhetnek meg a látogatók a különféle lávafelszínekkel, és számítógépen modellek által ismerhetik meg a lávaöntő és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok lepusztulását.

A Vulkán Színház kisfilmjében a tűzhányók működéséről és pusztító, akár rengeteg emberéletet is követelhető hatásairól láthatunk képsorokat.

A Kárpát-medence vulkánjait bemutató terem, a térségünket érintő, csupán a közelmúltban véget ért, meghökkentően színes tűzhányó-tevékenységből ad ízelítőt egy terepasztal segítségével.

_dsc0319.jpgPanoráma teremben: Ha már minden információt magunkba szívtunk a vulkánokról, akkor utolsó állomásként megpihenhetünk a Ság hegyre nyíló csodálatos kilátás mellett.

A „vulkántúrában” résztvevőknek érdemes megtekinteni a megújult Ság hegyi Múzeumot és geológiai tanösvényt is. Az ide betérők előtt feltárul a hatmillió éves vulkán titka, megmérhetik a vulkáni kőzetek tömegét, de megtudhatják azt is, hogyan nézett ki hajdan a Ság hegy sziluettje.

Várunk minden kedves érdeklődőt!

További információk, csoportfoglalások a www.kemenesvulkanpark.hu honlapon.

Elérhetőségek:

Kemenes Vulkánpark
Postacím: 9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1. (Korábban: Hegyi út, Ság hegy lábánál)
Telefonszám: +36 95/ 777-400
(Kapcsolattartó: Németh Alíz - Kiállítási animátor +36-95/777-402,
Email: nemeth.aliz@kemenesvulkanpark.hu

Központi E-mail: info@kemenesvulkanpark.hu
Web: www.kemenesvulkanpark.hu
Megtalálnak minket a Facebook-on is: http://www.facebook.com

GPS koordináták: 47.233105; 17.128630

Nyitva tartás 2015:

  • Március - Október 31. Kedd - Vasárnap 10:00 - 18:00
  • November 1. - zárva
  • November 2. - november 30. Kedd - Vasárnap 10:00 - 17:00 

Ünnepi nyitvatartásról a honlapon tájékozódhatnak!

forrás: www.kemenesvulkanpark.hu

kepatmeretezes_hu_bot_vulk_turaplakat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.