Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Látogatható Barlangjaink

Látogatható Barlangjaink várják a kaland kedvelő turistákat. Magyarország 5 nemzeti parkjának - Aggteleki NP, Balaton-felvidéki NP, Bükki NP, Duna-Dráva NP és Duna-Ipoly NP - több barlangjában is lehetőségünk nyílik a védett értéknek minősülő barlangok világának megismerésére, sokszor igencsak kalandos formában, de mindenképpen új tapasztalatokkal gazdagodva.

Legtöbbünk számára a barlangok titkokat rejtő, sejtelmes, idegen helyet jelentenek. A sötét, földalatti világtól való természetes tartózkodást azonban gyakran győzi le hatalmas méreteiknek, kristálytiszta levegőjüknek, egyedi ásványkiválásaiknak és élőviláguknak a vonzereje.

 
 

Cikkek

Anna-barlang (Miskolc-Lillafüred)

2013.05.09

anna_barlang_1.jpgHazánk egyik különleges természeti értéke a lillafüredi Palotaszálló függőkertje alatt húzódó Anna-barlang, amely a világ három nagyközönség számára látogatható mésztufabarlangjának egyike. Az Anna- (Petőfi-) barlang üregeinek javát 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők minél hatékonyabban kívánták felhasználni az itt fakadó bővizű forrásokat. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Látogatható Barlangjaink | Hozzászólások: 0

Baradla-barlang (Aggtelek)

2013.05.09

baradla_barlang_aggteleki_bejarat.jpgA Baradla-barlang, aggteleki szakasza -közismertebb nevén az "Aggteleki Cseppkőbarlang" -az Aggteleki Nemzeti Park illetve Magyarország talán legismertebb természeti jelensége. Az egy órás Rövid-túrán a látogatók a barlang legismertebb és az őskor embere által is már használt termein keresztül tekinthetik meg lenyűgöző cseppkőképződményeit, és ismerhetik meg a barlang históriáját.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Látogatható Barlangjaink | Hozzászólások: 1

Csodabogyós-barlang (Balatonederics)

2013.05.13

csodabogyos_barlang_01.jpgA Csodabogyós-barlangot azoknak ajánljuk, akik egy kiépített barlangban való sétálásnál többre vágynak. Itt nincsen világítás, nincsenek kiépített sétautak, viszont többször kúszva kell közlekedni. Természetesen felkészült barlangászok kísérnek minket, és a túrához fejlámpát, sisakot és barlangászoverallt is kapunk. Két út közül választhatunk, az alaptúra másfél órás, és keresztülvezet a Meseország, a Szülőlyuk és a Függőkert fantázianevű helyeken. Az extrém túra több mászást és kúszást igényel, itt az Eiffel-torony és a Sípálya az izgalmasabb nevű állomások.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Látogatható Barlangjaink | Hozzászólások: 0

Szent István Cseppkőbarlang (Miskolc-Lillafüred)

2013.05.09

szent_istvan_barlang_1.jpgA cseppkőképződményekben gazdag barlang teljes hossza 800 m, körülbelül a fele látogatható a nagyközönség számára. Az István-barlang a különleges formájú cseppkövek birodalma. A hegyoldalban több üreg is ismert, s a későbbi István-barlangot is csak mint Kutya-barlangot tartották számon. A hagyomány szerint a lillafüredi Kálvária kápolna fölött nyíló lyuk akkor vált közismertté, amikor véletlenül beleesett egy kutya, s napokig tartó ugatására felfigyeltek a helyi lakosok.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Látogatható Barlangjaink | Hozzászólások: 0

Tapolcai Tavasbarlang

2013.05.09

tapolcai_tavasbarlang_1.jpgAz ország egyetlen barlangja, amelyet csónakkal járhatnak be a látogatók. 1903-ban kútásás közben fedezeték fel, amelynek a 13,7 millió éves kőzetébe a feltörő melegvíz alakított ki járatokat. A barlang száraz ágában kisebb szoba nagyságú termek láthatók.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Látogatható Barlangjaink | Hozzászólások: 0

Tettyei Mésztufa-barlang (Pécs)

2013.05.09

tettyei_mesztufa_barlang_1.jpgTettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény, az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Látogatható Barlangjaink | Hozzászólások: 0