Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Anna-barlang (Miskolc-Lillafüred)

2013.05.09

anna_barlang_1.jpgAnna-barlang (Miskolc-Lillafüred) hazánk egyik különleges természeti értéke a lillafüredi Palotaszálló függőkertje alatt húzódó Anna-barlang, amely a világ három nagyközönség számára látogatható mésztufabarlangjának egyike. Az Anna- (Petőfi-) barlang üregeinek javát 1833-ban Stark András bányász vezetésével találták meg, amikor a hámori vasverők minél hatékonyabban kívánták felhasználni az itt fakadó bővizű forrásokat. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m.

A fokozottan védett Anna-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3 km-re nyílik. Bejárata a Palota-szálló alatti Függőkertek aljában, közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 m.

anna_barlang_3.jpgA barlang a Szinva forrás vizéből kivált mésztufában keletkezett. Az üregrendszer egyidős a kőzettel, melynek képződése 150.000-200.000 évvel ezelőtt kezdődött, és napjainkban is tart. Az üreg különlegessége éppen befoglaló kőzetéből és gyönyörű, egyedülálló képződményeiből adódik. Az üregrendszer kialakulása összefügg az Anna-források működésével.

anna_barlang_2.jpg272 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. A barlangot 1833-ban fedezték fel Stark András bányász segítségével, amikor a hámori kohók vízellátása érdekében nyitottak egy tárót a mészkőben. Hamar népszerű turistalátványosság lett, Petőfi Sándor is megfordult itt 1847. július 8-án. A század második felére azonban a vashámorok bezárásával egy időben a barlang is feledésbe merült. Először az 1912-ben itt járt Kadić Ottokár adott részletes ismertetést a barlangról 1921-ben. 1912-ben nyitották meg újra. 1927-ben, amikor a Palota-szállót építették, újabb üregekre bukkantak. Ekkor vájták ki a mai bejáratot és vezették be a villanyvilágítást. A barlang teljes hossza 568 méter. A forrásokat 1953-ban bekapcsolták Miskolc város vízellátásába, ekkor a forrásokat feltáró szakaszokat lefalazták az idegenforgalmi résztől.

anna_barlang_4.jpgA barlangban nemcsak szép mészkőalakzatok tekinthetőek meg, hanem megkövesedett növények és lenyomataik is. A téli szezon kivételével egész évben látogatható, a turistáknak kiépített 380 méteres szakasz bejárása körülbelül fél óráig tart.

Magyarország idegenforgalmi barlangjai közül, 2011-ben itt készült el az első LED-es fényforrásra épülő világítási rendszer. A kiépítés célja a lámpaflóra terjedésének visszaszorítása. Ugyanekkor a barlang egyéb létesítményei is megújultak.

A barlangban 28 ízeltlábú fajt, valamint simaorrú denevéreket és patkósorrú denevéreket figyeltek meg.

forrás: ww.hu.wikipedia.org, www.elmenyekvolgye.hu, www.bnpi.hu

Geocaching adatok

Lillafüredi séta (GCLILL)
Szélesség N 48° 6,415'
Hosszúság E 20° 37,662'
Magasság: 254 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Multi geoláda (7V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2260

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.