Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szakrális, vallási helyek

Szakrális, vallási helyek azok a helyek, ahol nagyobb pozitív energiák összpontosultak, zarándoklatok és szertartások céljaira szolgáltak, templomoknak, kolostoroknak adtak otthont.

Számos szakrális épület, emlékhely, és az ezeket összekötő zarándokút hálózza be az országot, illetve illeszkedik bele nagyobb nemzetközi zarándokutak véráramába.

 

 

Cikkek

Pákozdi-ingókövek

2011.04.21

Pákozdi-ingókövek 1.jpgA Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszínalakító munkája hordta ki a törmeléket és a mállási anyagot. Napjainkra a környezetükből kiemelkedő, lekerekített élű, egymásra tornyozódó sziklacsoportok formájában bukkannak a felszínre. Némelyikük festői, esetenként bizarr formációt alkotva olybá hat, mintha a bizonytalan egyensúlyi helyzetű sziklákat emberkéz hányta volna egymásra.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 0

Pálosszentkút (Petőfiszállás)

2012.07.22

Pálosszentkút (Petőfiszállás) 1.jpgKiskunság népének búcsújáróhelye Bács-Kiskun megyében, a volt kiskunfélegyházi járásban, a Kalocsa-kecskeméti egyházmegye területén lévő kegyhely.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 2

Pécsi ókeresztény sírkamrák

2011.05.07

Pécsi ókeresztény sírkamrák.jpgA Szent István tér alatt IV-VI. századi ókeresztény temető húzódik. A Világörökségek listájára felvett műemlékegyüttes több részlete már látogatható.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 0

Pilisszántó - Keresztes kő, Boldogasszony-kápolna

2011.04.03

Pilisszántói keresztes-kő.jpgA faluban pálos kolostor működött a 13. századtól, melynek romjai még feltárásra várnak. Itt a pilisszántói temetőben találták 2000-ben a Keresztes Kővet. A kőlap jelenleg a pilisszántói római katolikus templom közepén, a padozat alatti üregben, úgy 1,5 m mélyen , jól láthatóan, vastag üveglap alatt van elhelyezve.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 6

Sicambria romjai, Ős-Buda vára

2011.12.26

Sicambria romjai, Ős-Buda vára_6.jpgAz Árpád-kor krónikásai a XII. és XIII. századbeli írásaikban már elég sok adatot közöltek Attila városáról, Sicambriáról. Anonymus pl. azt írja krónikájában, hogy Attila, a hunok vezére a Duna mellett királyi lakot alkotott magának a felső hévízeknél, azt erős falakkal megerősítette, s az ott talált régi műveket megújíttatta. Ezt várost az ő korában a németek Etzelburg-nak, a magyarok Budavárnak neveztek.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 1

Somogybabodi szentkút

2013.02.04

Somogybabodi szentkút 5.jpgA település környéke pazar természeti látnivalókat kínál. A szentkút csodatevő vízre esküsznek a helybeliek. Az egykori búcsújáró helyet egy helyi lakos fedezte fel ismét. 1917-ig Nagyboldogasszony napján zarándokoltak ide a hívek, s két kisebb tó is volt itt. Egy gátszakadás után elfolyt a víz, a területet elhanyagolták. A 90-es években az önkormányzat szabályozta a forrás vízét, s parkerdő létesítését tervezik, hogy újra kedvelt kirándulóhellyé váljon Szentkút és Somogybabod térsége.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 0

Somogyvámos - Krisna-völgy

2011.04.02

Somogyvámos - Krisna-völgy-2.jpgKrisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm.
Krisna-völgy a jelentős történelmi múlttal bíró kis somogyi falu, Somogyvámos határában található, a Balatontól 30 km-re.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 0

Sukorói ingókő

2011.04.21

Sukorói-ingókő, GyapjaszsákIngókő: sajátos kőzetpusztulási forma. Az alig kiegyensúlyozott, vagy annak tűnő kőtömb néhány másik tetején. Leggyakoribb a hűlési repedések mentén négyszöges hasábokra tagolódó mélységi magmás kőzetek körében, amelyek hasábjai éleiken, csúcsaikon erősebben pusztulnak. Ezek a kövek egykor az izzó lávával együtt merevedtek meg, jóval a felszín alatt. Később, a földmozgások és az időjárás erodáló hatásának következtében a felszínre kerültek. Ilyen ismert sukorói ingókő a Gyapjaszsák.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 0

Szatmárcseke, csónakos fejfás temető

2011.05.15

Szatmárcseke, csónakos fejfás temető_02.jpgEurópa-szerte egyedülálló a szépen helyreállított és gondozott "csónakos" fejfás református temető. A sorokba rendezve több mint 600 robosztus, tölgyfából faragott sírjel áll.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 0

Szent Gellért-sziklatemplom (Budapest)

2012.06.25

Szent Gellért-sziklatemplom (Budapest) 8.jpgA Szent Gellért-sziklatemplom Budapesten található nemzeti szentély, építését dr. Lux Kálmán tervei alapján 1931 tavaszára fejezte be Weichinger Károly. 1934-ben egy neoromán stílusú kolostor is hozzáépült a templomhoz, a Gellért-hegy Duna felőli oldalán. A magyar pálosoknak a rend megszüntetése után 150 évig nem sikerült újraéledniük Magyarországon. A sziklatemplom a szülőföldjére hazatelepülő egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok számára készült.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Szakrális, vallási helyek | Hozzászólások: 2