Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Horvátzsidány, Peruska Mária kegyhely

2017.07.03

Horvátzsidány, Peruska Mária kegyhely 1A Peruska Mária kegyhely egy olyan határkőnél fekszik, ahol Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye község határai futnak össze. Valaha ez az erdő Berchtold Zsigmond peresznyei gróf tulajdona volt. A gróf minden év szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, ebben az erdőben tartotta meg fogadóóráját. Itt alattvalói és alkalmazottai elmondhatták gondjaikat, panaszaikat, kéréseiket, és a gróf még ruhával is ellátta a gyermekeiket. Minderről egy 1812-ben kelt levél tanúskodik, mely a horvátzsidányi plébánia archívumában található.

Horvátzsidány, Peruska Mária kegyhely 21866-ban a gróf fia, Lipót (későbbi külügyminiszter) az édesapjával vadászaton vett részt. A hároméves grófi sarj a vadászaton elveszett, de három nap múlva épen és egészségesen egy tölgyfa alatt találták meg, melyen Mária kép függött. Ettől a naptól fogva a köszönet és a hála jeleként a Peruska Mária egyedülálló búcsújáróhellyé lett a gróf családja számára. Még ugyanebben az évben a gróf rendeletbe adta, hogy minden évben ezen a napon hálaadó szentmise szolgáltassék. Erre az eseményre szívesen jöttek a környékbeli horvátok, németek és magyarok.

Horvátzsidány, Peruska Mária kegyhely 31894 és 1949 közt a magyar nép nemzeti ünnepén összegyűltek a környék iskoláinak diákjai és a falvak lakói is. 1909-től Havasboldogasszony napján, augusztus első vasárnapján az itt élő horvátok tartották meg búcsújárásukat. Sokan meghatározott napokon mentek, mások önszántukból, saját elhatározásuk szerint, a Mária képet pedig állandóan díszítették a hívek. A politikai események és háborúk hosszabb-rövidebb időre megszakították a búcsújárás hagyományát, 1950-ben még az odavezető utakat is beszántották. A tölgyfa, melyen a Mária kép lógott, többször is kivágásra lett ítélve, de hála az akkori erdőőrnek, Ecker Istvánnak és munkatársainak, a fa megmenekült a kivágástól. 1983 óta ismét régi pompájában, háromnyelvű zarándokhelyként fogadja látogatóit a Peruska Mária.

Horvátzsidány, Peruska Mária kegyhely 4Minden év június első vasárnapján a vadászok és az erdészek, július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, honvédség, rendőrség, augusztus első vasárnapján pedig a fiatalok és a szűzanya tisztelői tartják zarándoklatukat. 1994-ben a tölgyfa közelében felépült egy kis kápolna Szent Hubertus és Szűzanya tiszteletére a hívek adományaiból, melyet az erdő hűs fái mellett körülölel még egy gyönyörű szoborpark is, mely a mesterségek védőszentjeit ábrázolja.

A Peruska Mária napjainkban több mint zarándokhely; a gyalog- és biciklitúrák kedvelt állomása, kijelölt tűzrakó hellyel, padokkal, játszótérrel, ásott kúttal, árnyékszékekkel, különböző szövetségek és egyesületek is táborozási helyként használják. Ide szervezi nomád erdei táborát a fát jelölő horvátzsidányi Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesület is. A nyári tábornak idén 95 lakója volt. A gyerekek az egyhetes nyaralás alatt feltöltődnek hitben és szeretetben és megismerkedhetnek e táj természeti adottságaival. A tölgyfa és legendája számos helyi és környékbeli amatőr festőt, grafikust és fényképészt megihlet; számos alkotás, még versek is születnek róla. Ezen felül a zarándokhely családi ünnepek, események helyszínéül is szolgál, keresztelőket és esküvőket is tartanak itt.

Megközelítés személygépkocsival:
Horvátzsidány, Peruska Mária kegyhely.jpgKőszeg irányából Horvátzsidány felé haladva közelíthető meg (még a település elérése előtt, a Mária-kápolna után jobbra kell fordulni, majd a Józsefmajor mellett elhaladva jódarabig kocsival is járható az út. Ezt követően gyalog közelíthető meg a kegyhely, egy 15-20 perces séta keretében. Megközelíthető továbbá Szombathely-Csepreg irányából is, ahol a csepregi szőlőhegy előtt, Kincsédpusztánál a régi tömördi országútra kell ráfordulni. Ezt követően jobbra fordulva a piros turistautat kell elérni, melyen nyugat felé haladva érhető el a kegyhely. (Ez a megközelítés is csak részint lehetséges személygépkocsival.)

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Fentieket figyelembe véve Horvátzsidány, vagy Csepreg lehet a kiindulópontunk, mindkét település autóbusszal közelíthető meg.

Megközelítés gyalogosan:
A kegyhely megközelítése a fentebbiek szerint elsősorban gyalogosan lehetséges, a piros túraútvonal leágazásában fekszik.

Nyitvatartás: Szabadon látogatható.

forrás: evfaja.okotars.hu

Geocaching adatok

Peruska Mária kegyhely (GCPERU)
Szélesség N 47° 23,317'
Hosszúság E 16° 37,816'
Magasság: 302 m
Megye/ország: Vas
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=1830

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.