Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mátrafüredi Máriácska zarándokhely

2013.05.21

matrafured_mariacska.jpgMátrafüredi Máriácska zarándokhely, Mátrafüred központjához két kilométerre, a Kallók völgyében található, a zarándokhely mintegy 300 éve búcsújáró hely.

Mátrafüreden közkedvelt úti cél a frekventált, sűrű látogatottságú, a mátrafüredi erdőben található Máriácska kegyhely is, mely a Mária Út északi szárnyán helyezkedik el.

matrafured_mariacska_1.jpgA közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüreden "1713-tól tartják a Bene-búcsút. Kezdete Gyöngyös Város Szenátusának rendelkezéséig megy vissza. A nagy pestis járvány elmúltával hálaadó szentmisét mondtak a mátrafüredi Keresztelő Szent János titulusú templomban a szent születése napjához (június 24.) legközelebb eső vasárnapon. 1948. június 27-én a kommunista rezsim betiltott minden egyházi rendezvényt, amit körmenettel tartottak. Utoljára tehát 1947-ben tartották meg a szokásos búcsút. Ennek rendje az volt, hogy reggel 7-kor elindult Gyöngyösről, a Nagytemplomból a körmenet a 6 km-re található Mátrafüredre. Ott 10 órakor ünnepi szentmisét mondtak, majd eltöltötték családiasan az időt, végül kimentek a Máriácskához, ott délután 3 órakor elimádkozták a Loretói Litániát és a körmenet visszaindult Gyöngyösre.

matrafured_mariacska_2.jpgAz 1948. évben tehát a búcsút már nem tarthatták meg. Ennek történetét a gyöngyösi felsővárosi plébánia hirdetőkönyvéből idézzük a június 20-i hirdetése alapján: "Jövő vasárnap van a Keresztelő Szent János tiszteletére épült mátrafüredi templom búcsúja. Az Ünnepi szentmise 10 órakor lesz. A csoportosan, búcsúmenetben való kivonuláshoz ez idő szerint miniszteri engedély kell. A kérelmet benyújtottuk, ha az engedély megérkezik, azt a hirdető táblán, a templom bejáratánál közölni fogjuk." Következő vasárnapon, a korareggeli szentmisén ezt a hirdetést olvasták fel: "Az alábbi távirat érkezett: értesítem, hogy folyó hó 27-én a Gyöngyöshöz tartozó mátrafüredi templom búcsújának megtartását nem áll módomban engedélyezni. A miniszter rendeletéből Dr. Aczél s.k." A búcsút az 1950-es esztendőben végleg betiltották. Erről is egy vasárnap korareggeli hirdetésből tudunk, szokás szerint az utolsó pillanatban érkezett a tilalom, hogyha emiatt a szervezők már nem tudnák lemondani az ünneplést, akkor ezért is büntethetők legyenek. A szöveg tömörségében is abszurd és botrányosan cinikus: "Benei búcsú elmarad az útépítés és a nagy forgalom miatt. Búcsús csoport nem indul a főtemplomból". A hirdetőkönyvben többé nem szerepel a Benei búcsú megtartása..." (Idézet Juhász Ferenc plébános 2012.06.24-i Vasárnapi leveléből)

A Máriácska látogatottsága - a Bene-búcsú megtartása nélkül is - nemcsak mostanában, de a rendszerváltozás előtt is rendszeres volt. A környék, illetve a szomszéd megyék településein élők keresik fel Mária-ünnepeken, de az ország távoli vidékeiről a Mátrába járók is szép számmal látogatnak ide.

2008. június 22-vel a Bene-búcsú keretében újra ellátogattak a hívek a Máriácskához, ahol akkor és azóta is elimádkozzák a Lorettói Litániát.

Bövebb túraleírás: Mátrafüred – Sástó körséta, Mátrafüredi körséta

forrás: www.matrafurediplebaniaert.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szabo ilona380430@freemail.hu

(Szabo ilona, 2017.09.18 16:58)

34 éve minden évben láttogatást teszünk a Máriácskánál nagyon nagy beteg voltam 2004-ben rákosbeteg és éresztem hogy a Máriacska megsegittet és hálábol minden évben egy virág csokoral és mécsesel tisztetettet teszünk a férjemel és imádkozunk 2017 szeptember 14-én tettünk egy látogatást .SomLászlóné Mosonmagyaróvár.