Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pákozdi-ingókövek

2011.04.21

Pákozdi-ingókövek 1.jpgPákozdi-ingóköveket, különös alakzatot öltöttek az évezredek során. A négyszög alakú sziklák a sarkukon állnak, gyapjúzsákokként emlegetett sziklák némelyike csupán az élével támaszkodik a másikra, olyan érzetet keltve, hogy bármelyik pillanatban eldőlhet.

A Pákozdi-ingókövek természetvédelmi terület a Duna–Ipoly Nemzeti Park kezelésében álló, 44 hektáros természetvédelmi terület a Velencei-hegységben, Pákozdtól északra.
Az 1951 óta védelem alatt álló, 200–250 méteres tengerszint feletti magasságban húzódó dombos területet Magyarországon egyedülálló földfelszíni alakzatok, az ún. ingókövek elszórt csoportjai tagolják.

Pákozdi-ingókövek 2.jpgA Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszínalakító munkája hordta ki a törmeléket és a mállási anyagot.
Napjainkra a környezetükből kiemelkedő, lekerekített élű, egymásra tornyozódó sziklacsoportok formájában bukkannak a felszínre.


Pákozdi-ingókövek némelyike festői, esetenként bizarr formációt alkot, mintha a bizonytalan egyensúlyi helyzetű sziklákat emberkéz hányta volna egymásra.
Az erózió által erőteljesebben megmunkált, gömbölyded alakú sziklákat a helyi népnyelv gyapjúzsákok néven emlegette.

 

Pákozdi-ingókövekA Pandúr-kő Pákozd északi előterében magasodó Pákozdi-ingókövek nevezetesebb formációi a Sár-hegy (226 m) keleti oldalában emelkedő Gomba-kő és Kis-Cipó, valamint az ettől északra, a Pogány-kő (241 m) csúcsa körül elszórt Pogány-kő, Oroszlán-szikla, Kocka-kő és Pandúr-kő.


A Pákozdi-ingókövek a település felől több, kerékpárral is járható turistaúton megközelíthetőek, emellett az ingóköveket az 1994-ben létesített Gránit földtani tanösvény is összeköti.
A Pogány-kő csúcsát képező ingóköveken cirill betűs feliratok, „graffitik” emlékeztetnek arra az 1991 előtti időszakra, amikor a területen a Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg egyik gyakorlótere helyezkedett el.

Sukoró északkeleti határában szintén található egy magányos, a természetvédelmi terület határán kívül eső ingókő-formáció, a Gyapjaszsák. További kisebb sziklacsoportok találhatóak a Sukoró és Nadap között magasodó Gádé-hegy (241 m), Csöntör-hegy (231 m) és Meleg-hegy (352 m) környékén.

Megközelítés

A régi 48-as emlékműtől (Budai út) a sarga_sav.jpeg, majd a sarga_haromszog_sav.gif (Gránit tanösvény) jelzésű turistaúton érjük el az ingóköveket, s ezen jelzéseket követve, az összes képződmény mellett elhaladunk.

Geocaching adatok

Kőről kőre Velencén (GCing2)
Szélesség N 47° 14,304'
Hosszúság E 18° 32,390'
Magasság: 197 m
Megye/ország: Fejér
Geoláda típusa: Multi geoláda (2H+1V+1P)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=247

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.