Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Somogybabodi szentkút

2013.02.04

Somogybabodi szentkút 5.jpgSomogybabodi szentkút, 1917-ig ismert, búcsújáró helyként látogatott Szentkút Somogybabod déli végén található. A múltban Nagyboldogasszony napján zarándokoltak el ide a hívek, és a víz csodatévő erejére esküdtek. Hosszú idő után, 2000-2001- ben újra rendbetették a területet. Hagyományaink újraélesztésén jelenleg dolgozik a faluközösség. A szentkúti parkerdő már most népszerű kirándulóhely.

Ha a megyén belül Somogybabod nevét említjük, akkor szinte mindenkinek az a takaros észak-somogyi település jut eszébe, amely a megyeszékhelytől 40, Balatonlellétől azonban mindössze 16 kilométerre található, a Kaposvárt a Balatonnal összekötő út mentén. Ha külföldön kérdezzük ugyanezt - akkor különösen a terepjárós berkekben élő emberek számára - szinte kivétel nélkül arra a falura gondolnak, ahová évente egyszer egész Európa off-road ( terepautózás ) rajongói felkerekednek. Ez a végcél, ahol napokon keresztül próbálgatják autóik képességeit a nyakig érő babodi sárban és kaptatókon, miközben önfeledten szórakoznak.

 Somogybabodi szentkút 1.jpgA település közúton kiváló feltételekkel érhető el, vasút viszont legközelebb csak a Balaton-partján van. Külterületét pazar és változatos erdőtársulás borítja, s van egy 17 hektáros terület, amely természeti védettséget élvez. A mai Somogybabod helyén a történelem korábbi évszázadaiban két település állt: Tard- és Babodpuszta. Az előbbit egy XI. századi irat a szentmártoni apátság részbirtokaként említi, míg Babod neve először az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben jelent meg írásban. A falu határterülete a középkor legfontosabb szőlőművelő helyei közé tartozott. A környék a Zankó, majd a Lengyel családé lett, később pedig a Rihmer família birtokát képezte. Somogybabodon és a hozzá tartozó Tardon kétszáz évvel ezelőtt éltek családok. A múlt század elején az itteni puszták nagybirtokokhoz tartoztak, Kisbabodot, Szilvást, Rákit, és Vörösihegyet a 1910-es, Nagybabodot pedig az 1920-as években parcellázták ki. Somogybabodon az 1800-as években építették az Inkey-kúriát, a vadászkastély ma magántulajdonban van. A község katolikus temploma ötven esztendővel ezelőtt épült.

Somogybabodi szentkút 3.jpgA település legnagyobb eseménye a balatoni szezon nyitányaként, Pünkösdkor minden évben megrendezett off-road, amely néhány napra feje tetejére állítja a megye közútjait. Somogy útjain ilyenkor nagykerekű, csupasár erőműveken közlekednek a hazai és külföldi terepautósok, akik jókedvűen integetnek helybelieknek. A sárdagasztás mellett a szórakozásé a főszerep, koncertek és egyéb látványosságok színesítik a versenyt, így nemcsak az autósportok szerelmeseiknek figyelme összpontosul ilyenkor az észak- somogyi községre. A rendezvény jelentos nyereséget hoz Somogybabodnak, 2001-ben például negyvenezer ember fordult meg itt, jelentos profithoz juttatva a falusi turizmusba bekapcsolódó családokat. A falu egyébként a vetélkedésen kívül is népszerű a külföldiek előtt, hiszen egyre többen vásárolnak nyaralóházat Babodon.

Szentkút

Somogybabodi szentkút 2.jpgA település környéke pazar természeti látnivalókat kínál. Itt van például Szentkút, ahol a csodatevő vízre esküsznek a helybeliek. Az egykori búcsújáró helyet egy helyi lakos fedezte fel ismét. 1917-ig Nagyboldogasszony napján zarándokoltak ide a hívek, s két kisebb tó is volt itt. Egy gátszakadás után elfolyt a víz, a területet elhanyagolták. A 90-es években az önkormányzat szabályozta a forrás vízét, s parkerdő létesítését tervezik, hogy újra kedvelt kirándulóhellyé váljon Szentkút és Somogybabod térsége.

Megközelítés:

Somogybabodi szentkút 4.jpgA Kaposvár - Balatonlelle közötti 67-es út mellett tábla jelzi a Szent-kút helyét. A tábla mellett van parkolási lehetőség , innen már csak gyalog szabad tovább menni, ezt tábla is jelzi.  A széles földút kissé balra tartva egy mélyútba vezet, nem arra kell menni hanem a jobb oldali füves úton, át a kapun. A kb 600 m-es séta során szépen kiépített parkerdőben juthatunk el a forrásig. Utunkat hidak, lépcsők teszik kényelmessé, az út mentén patak csobog és egy kis tavat is meglátogathatunk. Padok, esőbeállók és kiépített tűzrakó helyek - odakészített fával - várják a túrázókat.

forrás: www.somogy.hu

Geocaching adatok

Somogybabod Szent-kút (GCSBAB)
Szélesség N 46° 39,113'
Hosszúság E 17° 46,599'
Magasság: 200 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2926

Somogybabod (GC4X4)
Szélesség N 46° 40,941'
Hosszúság E 17° 47,191'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=841

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.