Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szurdokpüspöki szentkút (Istenanyánk szent kútja)

2012.07.22

Szurdokpüspöki szentkút (Istenanyánk szent kútja) 3.jpgSzurdokpüspöki szentkút (Istenanyánk szent kútja) a Hollósdombon, a Táltos Hagyaték őrzői újjáépítették a több ezer éves Istenanya kutat, mely Mátyás király korát megelőzően Magyarország három leghíresebb szent helyének egyike volt.

Szurdokpüspöki a Mátra hegység lábánál, a Zagyva völgyében fekszik, ott ahol a folyó völgye a hegyek közül kilépve kiszélesedik. Keletről a Mátra nyugati nyúlványa (Muzsla 805 m, Nagy-Koncsúr 640 m, Kis-Koncsúr 594 m, Istenfa-tető 444 m), délről a Nagy-Hársas (509 m), nyugatról pedig a Cserhát hegység dombokká szelídülő lankái határolják.

Szurdokpüspöki szentkút (Istenanyánk szent kútja) 1.jpgSzent István királyunk idejében Szurdokpüspöki egyike volt Magyarország szellemi központjainak. Három ilyen hely, szellemi központ volt az országban: Esztergom, Kalocsa és Szurdokpüspöki. Istenanyánk szent kútjának helye egy ősi szakrális központ. Szurdokpüspöki térségében ásatásokat folytattak, kelta időbeli emlékeket találtak, melyek 12 ezer évesek. Vannak olyan szakrális központok, amelyeket időtlen idők óta szentként tiszteltek.

Szurdokpüspöki szentkút (Istenanyánk szent kútja) 2.jpgSzent István király kijelölte Magyarország egyik szellemi központját erre a helyre. Nemcsak a szellemi vezetés központja lett ez a hely, az emberek ezrei, százezrei zarándokoltak el ide. Olyan láthatatlan, megmagyarázhatatlan, kézzel foghatatlan, mégis tapasztalható csodák történtek, melynek híre ment az egész világban. Aki ennek a kútnak a vizéből ivott, aki ennek a kútnak a vizében megmosakodott, azok meggyógyultak. Süketek bénák, bélpoklosok keresték meg ezt a helyet.

Szurdokpüspöki szentkút (Remete-barlang).jpgSzurdokpüspöki-Hollósdombon  a Táltos Hagyaték őrzői újjáépítették a több ezer éves Istenanya kutat, mely Mátyás király korát megelőzően Magyarország három leghíresebb szent helyének egyike volt. Szent István királyunk idejében Szurdokpüspöki egyike volt Magyarország szellemi központjainak. Az itt található Istenanyánk szentkútjának helye is egy szakrális hely, mely csodálatos energiája által sok embernek nyújt testi, lelki gyógyulást. Megvizsgálva Európa és a világ szent helyeit, olyan energiavonalak találkoznak itt, amelyek Fatimében, Lourdes-ban, vagy Dél-Amerika szent helyein is megtalálhatók. Ezeket pozitív energiavonalaknak, Szent György vonalaknak nevezzük. Ez a pozitív energiavonal átmegy a kúton keresztül is és ez adja a víznek a gyógyító képességét. Ha valaki ebből a vízből iszik, vagy ebben a vízben áztatja a lábát, kezét, bármelyik fájó testrészét, a pozitív energiák hatására a beteg sejtek elkezdenek rendeződni és így alakul ki a gyógyulás. Nem messze a kúttól van egy remetebarlang, ahol régen, sok éven keresztül remeték éltek. A remeték őrizték ennek a helynek a titkát.

forrás: www.szellemvilag.hu, www.vegtelenszeretet777.shp.hu

Geocaching adatok

Istenanya Szentkútja Szurdokpüspökin (GCIAKU)
Szélesség N 47° 51,168'
Hosszúság E 19° 42,480'
Magasság: 209 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2670

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kovacsneani@vipmail.hu

(Kovács Lászlóné, 2016.01.03 19:42)

Szeretném megkérdezni,hogyan lehet megközelíteni a Szentkutat,gyalogosan,tömegközlekedéssel az Alföldről?

diveki.zoltan@ovb.hu

(Divéki Zoltán, 2013.08.17 23:20)

Az oldal informativ és szép.Viszont a hely /Hollósdomb/ megérdemli,hogy nevét helyesen irjuk ! A forrást "Szentkereszt kútja"-nak hivják.Ha valaki kijavitja a hibát e történelmi hely tiszteletéért teszi. Köszönöm.Egy régi Szurdokpüspöki szülöttje.