Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye

2011.06.12

Zamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye 2.jpgZamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye, honfoglalás előtt áldozati hely volt. Évezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép "termékenység-varázslatot" mutatott be a kő körül bizonyos szertartások között. A pogány isten-anya és a napisten tiszteletére terményeket, állatokat áldoztak fel, égettek el annak érdekében, hogy bő termésük és sok állatuk legyen. Később a kelták is használták a helyet, és a kő körül földvárat építettek. A honfoglalás óta a kő határjelként szerepelt.

A nyári napforduló ünnepe, a kultikus tűzgyújtások ideje. Ez egyrészt a nap, másrészt a megtisztulás szimbóluma is. Az V. század óta a pogány hagyományokra visszavezethető kultikus tüzeket az egyházi liturgia átvette, a tüzet megszentelte. (Június 24. Szent Iván napja, azaz Keresztelő Szent Jánosnak, Jézus megkeresztelőjének az emléknapja.)
Számos hiedelem fűződik a TŰZ-höz. Azt tartották a tüzek megvédenek a betegség ellen, a termést védik a jégveréstől. A tűz körül a fiatalok termékenység és szerelemvarázsló dalokat énekeltek. Szokásban volt a tűz átugrása is.
Zamárdi változatban a még érintetlen lányokat hívják fel a tűz átugrására. Akinek ez nem sikerülne, vagy bizonytalan annak sikeres átugrásában azt férfiak átsegítik.

Zamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye 1.jpgAz erősen lekopott, hullámos felszínű sziklán egy vályúszerű mélyedést és ennek végén "tűzgödröt" látunk. A sziklához délről egy kör alakú, nehéz, faragott kő támaszkodik. A közelben álló kisebb kövön pedig két nyom látható. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő.
A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma.
Eddig a legenda. A régi öregek azt vallják, hogy a követ a tihanyi tűzhányó dobta át ide. Vagy a vízözön hagyta itt.

Zamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye 3.jpgEgy régebbi balatoni ismertető pedig azt írja: A Szentföldről hozták a keresztes vitézek. " Mindez mese. A valóság az, hogy a kő helyben képződött a vulkáni utóműködés idején. A mélyből feltörő gőzök és gázok, a forró víz és a benne lévő ásványi anyagok cementezték össze a homokot szilárd kőzetté. A szürke homokkőben megkövült csigák láthatók.

Zamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye 4.jpgÉvezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép a kő körül "termékenység-varázslatot" mutatott be bizonyos szertartások között.
A pogány isten-anya és napisten tiszteletére terményeket és állatokat áldoztak fel, égettek el, hogy bő termésük és sok állatuk legyen.
Később a kelták is megülték e helyet, és a kő körül földvárat építettek. A honfoglalás óta a kő határjelként szerepelt.

Zamárdi, Szamárkő - pogány szertartás helye 5.jpgA múlt században a zsellérek kapták meg ezt a domboldalt legelőnek állataik számára. Itt őrizték disznaikat, birkáikat, kecskéiket, szamaraikat egy falkában.
A gyerekek szívesen eljátszadoztak a kövön és környékén.
1942-ben Margittay Richárd író és villatulajdonos kutatta a kő eredetét és szerepét.
A követ fehér ló áldozati kövének tartotta. Ajánlotta a kő megásását. 1961-ben a Balatoni Intéző Bizottság megásatta a kő környékét, de semmi értékesebb lelet nem került elő.

A kő mellett, mélyen, kővésőket, kicsi, agyagból égetett női istenszobrokat, idolokat találtak, töredezve, cserepek kíséretében. A leletek egy része a megyei múzeumba került. Lóáldozat tehát nem volt, de varázslás: igen!

Megközelítése:

Zamárdi nyugati végén a 7-es útról az autójavító műhelynél kell lekanyarodni a Szőlőhegyi útra.
Az út 90°-os jobb kanyar után együtt halad a zöld turistajelzéssel.
A zöld jelzést követve a falu végén álló kút után az út neve Római útra változik, ezt követve (kb. 30 m) látható lesz a Szamárkő és azt jelző tábla, vagy a vasútállomástól a piros turistajelzést követve érhető el.

Geocaching adatok

Szamárkő, a pogány szertartás helye (GCSZKO)
Szélesség N 46° 52,474'
Hosszúság E 17° 55,950'
Magasság: 148 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=137

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nem tudom bellának a házát

(bellA SWAM, 2013.03.01 15:59)

kárem az alkonyat bol bellának a házát meg mutatni és a ház számát