Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő (szurdok)

2011.08.27

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő (szurdok) 7.jpgBakonynána, Gaja-patak, Római fürdő (szurdok) közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgy, vízeséssel. A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz. A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg.

A vízben, vadban bővelkedő Gaja-patak völgye ősidők óta kedvező feltételeket teremt az ember megtelepedéséhez. Később, a római korban a provincia egyik útja vezetett erre.

A mai település valószínűleg már a 13. században is létezett, de első okleveles említése csak 1488-ból maradt ránk Nána néven.

A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bújdosók, szegénylegények számára nyújtott menedéket, rejtekadó hajlékot, szűkös, de az éhenhalástól megmentő táplálékot.

Ma a bakancsos és kerékpáros turisták, hétvégi kirándulók, teljesítménytúrázók, vártúrázók paradicsoma.

 

Bakonynána, Gaja-patak, Római fürdő (szurdok) 11.jpgA Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel.

A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz.

A szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg.

A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem forrást.

 

 

Túraleírás itt

Geocaching adatok

Római fürdő (GCbnrf)
Szélesség N 47° 16,227'
Hosszúság E 17° 59,516'
Magasság: 293 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=554

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.