Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Béri andezit kőömlés és kőtár

Béri andezit kőömlés és kőtárA Nagy-hegy egy 14-15 millió évvel ezelőtti hasadékvulkáni működés erősen erodálódott maradványa. Az idők folyamán pusztító eróziós folyamatok és kifagyási jelenségek hatására a hajlott oszlopok még nem kerültek felszínre. Az 1972-1981 között folyt kőbányászati termelés érte el először ezeket a különleges formájú oszlopokat a Holczer-bányában, ahol 1948-ig végeztek kisüzemi termelést. Az államosítást követően az Ipolyvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság kezelésében volt a bánya, amit 1970-ben a béri Béke MgTSz-nek adott bérbe „törmelékkő” felhasználására. A kitermelés az andezit oszlopok egyébirányú (pl. díszítőkő) alkalmazását helyezte előtérbe, nem zúzottkőként való felhasználását.

Béri andezit kőömlés és kőtárValószínűleg a helybeliek figyeltek fel először arra, hogy az oszlopok jól csiszolhatók és így kiválóan alkalmasak sírkőobeliszknek. A hajlott oszlopok felszínre kerülésével egyidőben szakmai körökben is ismertté vált a terület és megindult a védetté nyilvánításának folyamata. Az országos jelentőségű védett területként való kinyilvánítása is szóba került, de végül megyei védettséget kapott 1985-ben 3,5 ha területtel. A viszonylag tömör megjelenésű sötétszürke andezit 30-40 cm átmérőjű, 5-6 szögű oszlopokban került a felszínre. Az oszlopok hossza megközelítően 8-10 m, alsó részük a függőlegestől mintegy 70 fokos elhajlást mutat. A páratlan feltárás ritkasága az, hogy az andezitekből felépülő hegyekben ilyen ívelt, oszlopos elválást a Kárpát-medencében, sőt egész Európa területén nem ismer a tudomány. Az oszlopos elválások inkább a bazaltos kőzetekben vannak, oszlopos és ívelt kifejlődést is csak ez idáig négy esetben és bazaltos kőzettömegben említett a szakirodalom. Ezek a következők: a szlovákiai Somoskői bazaltömlés, a sziciliai Alcaniara szurdok, a Kelet-Californiai Devil’s Postpile és a newjersey-i Pirst Vatchung Mountain.

Béri andezit kőömlés és kőtárEzen adatokat figyelembe véve elmondható, hogy a vulkáni kőzetekben jelentkezőoszlopos elválás 90 %-a bazaltos, 8 %-a andezites és 2 %-a riolitos vagy egyéb kőzetekkel kapcsolatos. Ha ehhez még hozzávesszük az ívelt megjelenést is, akkor azt mondhatjuk, hogy a béri Nagy-hegyi oszlopos, ívelt hiperszténandezit előfordulása nemcsak európai, hanem világviszonylatban is különlegesnek számít. Európában ehhez hasonlót nem ismer a tudomány.

Béri andezit kőömlés és kőtárNövény-és állatvilága
A Nagy-hegy értékes élővilága indokolttá teszi a földtani-felszínalaktani értékek bemutatása mellett a gazdag növény- és állatvilág ismertetését is. A hegy északi oldalát borító gyertyános-tölgyes erdőkben tavasszal az ujjas keltike (Corydalis solida), a sárga tyúktaréj (Gagea lutea), a bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides) és a galambvirág (Isopyrum thalictroides) egyedeivel találkozhatunk. Néhány szál hóvirág (Galanthus nivalis) is a szemünk elé kerülhet, ami a Cserhátban vadon ritka növény. Itt és a környező cseres-tölgyesekben elszórtan lábon száradt, holt fákat is láthatunk, amelyek az erdőnélkülözhetetlen részei, gombák és állatok sokaságának biztosítják az életlehetőséget. A holt fákban olyan védett bogarak élnek, mint a szarvasbogár (Lucanus cervus) és a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo). A bogarakat és egyéb fában élőrovarok után kutat a fekete harkály (Dryocopus martius). A harkályok az erdők ismert odúkészítői, így fészkelő- és búvóhelyet biztosítanak számos egyéb madárnak és emlősnek, így például a denevéreknek.

Béri andezit kőömlés és kőtárA Nagy-hegy gerincén a sziklás, sekély talajon lágyszárú növények uralta sztyepprétet láthatunk. Több védett növényt találhatunk a gerincen haladó ösvény mentén, áprilisban a fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigicans), tavasz végén a tarka nőszirom (Iris variegata) virágai nyílnak. A Nagy-hegy csúcsán két védett fásszárú, a szirti gyöngyvessző (Spiraea media) és a pannon madárbirs (Cotoneaster matrensis) alkotnak sziklai cserjést. A szirti gyöngyvesszőn fejlődik egy ritka, védett rovar, a nagy fehérsávos lepke (Neptis rivularis) hernyója.

Béri andezit kőömlés és kőtárAz andezitoszlopok árnyas repedéseiben mohák és páfrányok találják meg életfeltételeiket, úgy mint az édesgyökerű páfrány (Polypodium vulgare)és az aranyos fodorka (Asplenium trichomanes). A kőtengeren a szélsőséges környezetet jól tűrő moha- és zuzmófajok jelennek meg. A Nagy-hegy gerincén színpompás zöld gyíkokkal (Lacerta viridis) találkozhatunk, csúcsára kiülve pedig főként egerészölyvet (Buteo buteo), ritkábban a fokozottan védett darázsölyvet (Pernis apivorus) láthatjuk. Az erdő gyakran hallható madarai az erdei pinty (Fringilla coelebs), a vörösbegy (Erithacus rubecula), a széncinege (Parus major), a barátposzáta (Sylvia atricapilla), az énekes rigó (Turdus philomelos) és a feketerigó (Turdus merula).

forás: www.nogradgeopark.eu

Geocaching adatok

Séta Bértől Virágospusztáig (GCBERV)
Szélesség N 47° 51,939'
Hosszúság E 19° 30,339'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3866

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.