Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Felső-szoros szurdok (Cserépváralja)

2012.06.06

Felső-szoros szurdok (Cserépváralja).jpegCserépváralja szép természeti környezetben lévő Bükk-aljai település. Nevezetességei: kaptárkövek, barlanglakásos tájház, műemlék kápolna, modern római katolikus templom. Építészeti örökség a barlanglakásos tájház, néphagyományait a 30 éves múltra visszatekintő aranyminősítésű asszonykórus és gyermek csoport őrzi. Minden évben itt kerül megrendezésre a Nemzetközi Dalos találkozó.

Felső-szoros szurdok (Cserépváralja) 9.jpegÉpítészeti ritkaság a modern római katolikus templom, amelyből csak kettő van az országban a másik Hollóházán. A falu fölött emelkedő dombtetőn megtekinthetjük cserépvár romjait és környékét a riolit tufába vájt pincékkel és gabonatároló vermekkel. A várrom szomszédságában Coburg herceg kastélyának maradványai a török kori kút és kútház valamint a copf stílusú római katolikus kápolna. A falu nevezetességeinek megtekintése mellett lehetőség van túrázásra, kirándulásra, Bükki Nemzeti Park területén, ahol érinthetjük cserépváralja leglátványosabb természeti értékeit a kaptárköveket. A felszínből kiemelkedő kúpformájú alakzat koráról nem tudni.

Felső-szoros szurdok (Cserépváralja) 8.jpegA gyalog túrát kedvelő a piros jelezésen juthatnak el Kácsra érintve a csodálatosan szép alsó és felső szorosokat és a szurdok-völgyet.

A Cserépi-Vár felé vezető út végén lehet parkolni, onnan gyalogosan a piros jelzésen közelíthető meg a helyszín. A szurdokon végigmenve található a Dobi-rét ami föleg tavasszal, amikor nyílnak a virágok, gyönyörű hely.

Felső-szoros szurdok (Cserépváralja) 2.jpegA Felső-szoros szurdok (Cserépváralja) a Dél-Bükk egyedülálló vulkanikus eredetű geológia ritkasága. A Felső-szoros keményebb kőzeteiben a kanyargó patak szűk szurdokot tudott kialakítani. Formailag leggazdagabb a szurdok legszűkebb és a legmélyebb középső szakasza, ahol a jégkorszakokban végbemenő fagyaprózódás hatására orgonasípok módjára sorjázó közetoszlopok kísérik az erösen kanyargó, medencékkel, eróziós üstökkel tagolt medret, melyet 4-5 m magas, 1-1,5 m széles, riolittűzárkő-hasábok, sőt tornyok szegélyeznek. A szoros bal oldali felső peremén, a Szaduszka-tetőn a kőzetaprózódásból kisebb kőtengerek képződtek a jégkorszakokban.

A Felső szoros köves szurdokvölgye hatalmas sziklákkal, leomlott kövekkel, jellegzetes mikroklímájávalval és különleges növényzetével közkedvelt célpontja az idelátogató turistáknak.

Geocaching adatok

Felső-szoros (GCFels)
Szélesség N 47° 56,870'
Hosszúság E 20° 34,270'
Magasság: 283 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=612

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.