Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gyulakeszi, Papsapka kövek

2011.11.09

Gyulakeszi, Papsapka kövek 2.jpgPapsapkakövek a szentbékállai és kővágóőrsi kőtengerhez hasonlóan a laza, pannóniai kvarchomokkőből kimállott óriási konkréciók.

A Kőmagas a Csobánc lábánál található Gyulakeszi határában. A népnyelv a kövek közül némelyeket alakjuk miatt papsapka köveknek nevez. Az érdekes formájú köveket a szél és víz (jég) munája alakította ki a glaciális jégkorszak során.

Gyulakeszi, Papsapka kövek 3.jpgA kis domb a Kállai Formáció kovásodott rétegeibõl alakult ki. A lokális kovásodással összecementálódott kõzet környezetébõl a lazábban, vagy egyáltalában nem cementált homokrétegeket az erózió és a defláció elhordta. Néhány tömb felszínén még jól láthatóak az eolikusan mozgatott homok által a kõzetfelszínbe vájt barázdák.

 

Megközelítés:

Gyulakeszi, Papsapka kövek 4.jpgA zánka tapolcai országút északi oldalán emelkedõ kis domb Gyulakeszi felõl személygépkocsival is megközelíthetõ az országutat a falu utáni elsõ keresztnél elhagyva, a szõlõk között vezet a helyenként leaszfaltozott út a domb alatti kis parkolóhoz.

 

 

 

Jelentõség:

AGyulakeszi, Papsapka kövek 1.jpg Káli-medence kõtengereinek legnyugatibb elõfordulása. Földrajzi értelemben a domb már a Tapolcai-medence területére esik, földtani jellege azonban még a Káli-medencéhez kapcsolja. Igen látványos feltárás, szép kilátással É felé a Csobáncra, D felé Káp­talantóti környékére.

 

 

 

 

 

Nagyobb térképért klikk a képreturaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.