Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Honti szakadék és szurdokvölgy

2012.08.08

Honti szakadék és szurdokvölgy 2.jpgKiemelt látnivaló a szurdokvölgy, vagy ahogyan a helybeliek hívják a Honti szakadék. A tudósok szerint az Ős-Ipoly medre volt. A szakadék, a valamikori folyómeder, pleisztocén kori ősállatmaradványokban gazdag. Korallmaradványok és megkövesedett cápafogak is láthatók kőbe zárva. Hóolvadáskor és esős időben a szurdokvölgybe látogatók, páratlan vízesésben gyönyörködhetnek.

Hont -az egykor jelentős Hont vármegye névadó községe- a Börzsöny-hegység északi lábánál található, az Ipoly folyó szomszédságában, 2.5 km-re a szlovák határhoz. Nógrád megye legnyugatibb települése, csodálatos természeti és táji adottságokkal rendelkezik. Jellemzően hegyes-dombos vidék. A hegység zártsága, lejtőinek meredeksége miatt ritka a település. A falvak a hegység peremén, a völgyek kiszélesedésében találhatók.

Honti szakadék és szurdokvölgy 1.jpgA Börzsöny-hegység északi oldalánál található az Ipoly folyó, mely Magyarország és Szlovákia határfolyója. Az Ipoly völgyet a névadó folyó hozta létre. Áradások és apadások alakították ki a folyót kísérő mocsarakat, tavakat. A folyó szabályozása során, rendezett park, gátak, duzzasztók létesültek. Mintegy 12 km hosszú folyószakaszon nem történt beavatkozás. Itt a szeszélyes áradások a viszonylagos háborítatlanságot, a természeti kincsek fennmaradását biztosítják. Ezért is lett ez a hely, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Ezen a különösen védett részen található kis falu: Hont.

Honti szakadék és szurdokvölgy 5.jpgAz Ipoly menti kis község ősidők óta lakott hely. Korát a régészek 8000 évesre becsülik. A Hunt és Pázmány nemzetség ősi fészkét még Géza fejedelem idejében alapították. A faluban Hunt vezér, a falu melletti Kukucska hegyen pedig Pázmány épített várat. Ezek a várak a XIII. században elpusztultak.

Ebben az 595 lakosú kis faluban, a múlt század közepén épült, most felújított vendégházban várom Magyarországnak ezen a különösen szép részén pihenni, vakációzni szándékozó kedves vendégeinket.

Megközelíthető a 2 sz. főúton valamint a Drégelypalánk vasútvonalon. A településhez tartozik Parassapuszta, ahol Szlovákia felé folyamatosan nyitva tartó határátkelőhely működik.

Honti szakadék és szurdokvölgy 7.jpgAz egyik leghíresebb hazai őstörténeti emlékhelynek számít a Börzsöny legszebb természeti látványosságai közé tartozó Honti-szakadék, illetve, ahogyan a helybéliek nevezik, a Honti-szakadás természetvédelmi területe, mely a tudósok szerint az Ős-Ipoly medre volt.

A Nógrád megye legnyugatibb településének számító Hont községtől délnyugatra található, 20-25 méter mély, a Zátori-patak által löszfalba vájt szurdokvölgy több millió éve őrzi a pleisztocén korból ránk maradt parányi egysejtűek ősmaradványait, sőt, kagylók, korallok és cápafogak nyomait is.

Bár ezen leletek védettek, és a mészvázaikat rejtő rétegek elérése is balesetveszélyes, érdemes ellátogatnod e festői szépségű tájra, hiszen a vízmosás hatalmas volta, a völgyforma különlegessége, valamint a hóolvadáskor és az esős időben életre kapó vízesés látványa semmihez sem fogható.

Honti szakadék és szurdokvölgy 4.jpgHa a természetjárás mellett egy kis történelmet is magadba szívnál, érdemes felkeresned a közelben található két középkori várromot, a Szondi György által védett Drégely várát, mely egyúttal a nemzeti örökség része, valamint a Nógrád megye névadó várbirtokaként számon tartott Nógrádi várat is.

forrás: www.hont-vendeghaz.hu, www.femina.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.