Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Jósvafői tengerszem

2013.03.04

Jósvafői tengerszem 2.jpgAz ország északi csücskében, Miskolctól körülbelül 65 kilométerre, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik az ország mesebeli, apró települése, Jósvafő, melynek egyik leglátogatottabb természeti látnivalója hazánk egyik legszebb ember alkotta tava, a falu kapujától nem messze található jósvafői tengerszem.

Jósvafői tengerszem 1.jpgA települést 1272-ben említik először, Ilsuafey néven. Azt jelzi, hogy a település a Jósva patak forrásánál, fejénél épült. A víznév szláv eredetű, a kifejezés „égerfákkal szegélyezett vízfolyást” jelent. Zsigmond király idején már kőtemplom és hámor is állt a településen. A trianoni békeszerződés előtt Abaúj-Torna vármegye része volt.

A megkapó völgyben elterülő, csodálatos környezettel rendelkező tavat, mely tündöklő, smaragd színét az őt tápláló tiszta, bővizű forrásoknak köszönheti, 1942-ben a Jósva-forrás felduzzasztásával, mesterséges úton, elsősorban áramtermelés céljából hozták létre.

Jósvafői tengerszem 1.jpgFákkal övezett, kanyargós erdei ösvényen juthatsz el a forráshoz és a tőle néhány percnyi sétával megközelíthető tóhoz, melynek bokrokkal szegélyezett partjáról mesebeli látványt nyújt a zölden csillogó víztükör, a völgyben álló, apró malom, valamint a tó oldalánál keresztülbukó, halkan csobogó vízesés, melynek erejét természetes energiaforrásként hasznosítják a közeli barlangok kivilágítására.

Kedvelt kirándulóhely. Nem csoda, hisz a barlangtúrát követőn szinte kihagyhatatlan, mint a barlanghoz való közelsége, mint pedig szépsége okán. Igazán kellemes sétát lehet tenni a völgyben a folyások mentén és a tó körül.

forrás: www.femina.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.