Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lázbérci-víztározó (Dédestapolcsány)

2012.02.20

Lázbérci-víztározó (Dédestapolcsány) 1.jpgAz Észak-Bükk lábánál elhelyezkedő kis falu csodálatos, a vidék egyik legszebb helyén fekvő települése. A honfoglaláskor a Bükk hegységet 90-95 %-ban erdő borította; ebben a farengetegben indult és alakult a község, mely - ezer év alatt - a történelem viharaiban is megmaradt, gyarapodott, kiállta az idők próbáját és hátrahagyott lakói számára egy örökké használható értéket, a lakóhely szeretetét!

Lázbérci-víztározó (Dédestapolcsány) 2.jpgA Lázbérci-Tájvédelmi Körzet (Dédestapolcsány) legértékesebb, és a vízminőség megőrzése miatt szigorúan védett része a festői fekvésű, hegyekkel övezett mesterséges tó. A Lázbérci-víztározó ma kedvelt kiránduló- és horgászhely. Partján tanösvények haladnak, amelyeken pihenő, tűzrakóhelyeket is kialakítottak. A környező települések - Dédestapolcsány, Bánhorváti - szálláshelyeket, és egyéb látnivalókat kínálnak.

Uppony és Dédestapolcsány települések között, a Bükki Nemzeti Park fokozottan védett területén helyezkedik el, 77 hektár területen. A tengerszint felett 200 méter magasságban, Y alakú az elhelyezkedése.

Lázbérci-víztározó (Dédestapolcsány) 3.jpgA parti sáv 120-métere kiemelten védett, ezért a horgászat csak szigorú szabályok mellett engedélyezett. A festői látképű Lázbérczi víztározó a borsodi horgászok kedvelt vize, melyet az ide látogatók is hamar megszeretnek. A víz 1967-70 között a Bán patak felduzzasztásával alakítottak ki. A mesterséges tavat azzal a céllal hozták létre, hogy ivóvízzel lássák el a Sajó-völgy településeit. A 6,2 millió m³ víztömeggel rendelkező tó azóta fontos szerepet játszik a környék életében. A területét magában foglaló Lázbérci Tájvédelmi Körzetet 1975-ben nyilvánították védetté, s ez Észak-Magyarország első ilyen védettségű tájegysége. A víztároló Uppony felőli részén meredek sziklafalak, kőfülkék, törmeléklejtők, jellegzetes "kőgomba"-képződmények láthatóak. Az erdők állományait zömmel a csertölgy és kocsánytalan tölgy, a bükk alkotják, de gyakori a galagonya, a mezei juhar és ostorménfa is.

Lázbérci-víztározó (Dédestapolcsány) 12.jpgMegközelíthetőség, útvonalleírás:

Egerből Szilvásvárad, majd Dédestapolcsány felé, ott a falu végén egyenesen juthatunk a tóhoz. Putnok felől Borsodbóta felé, majd Bótán Uppony felé kanyarodva, szintén egyenesen érhető el a tó.

A tó körül tilos a gépjármű forgalom!

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.