Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Paris patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon)

2012.08.08

Paris patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon) 2.jpgParis patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon) természetvédelmi területet Nógrádszakál községtől északra találjuk ott, ahol az Ipoly, a közút és a vasút a legközelebb szorulnak egymáshoz. A nógrádi (Grand Canyon) az év nagy részében teljesen száraz. Csapadékos időben és hóolvadáskor viszont szép vízesések képződnek a 15-20 m mély, szinte függőleges falú szurdok-völgyben.

Nógrádszakáltól északra, közvetlenül az Ipoly folyó által jelzett magyar-szlovák határ szakaszon egy epiklasztitokból illetve egyéb vulkanoszedimentekből (vulkáni üledék) álló képződménycsoport bukkan a felszínre. Ez a képződménysor a feltehetően a Central-Paratethys idejében, a bádeni korszakban kb. 15 millió évvel ezelőtt a középső miocénben itt kanyargó folyam tengerparti deltatorkolatánál halmozódott fel. A terület szerkezet földtanilag a magyarországi Etesi-árok északnyugati folytatása, melyet dél-Szlovákiában Tőrincsi-ároknak neveznek. A táj sajátos geomorfológiáját, azaz a fennsík jellegét a területet felépítő kőzetek adják, a középső miocén korú tufába ágyazódott kemény agglomerátumos és andezites törmelék réteg megvédte az alatta lévő lazább üledékeket a lepusztulástól, így a mostanra feltárt rétegből szinte érintetlenül kerülnek felszínre paleontológai (őslénytani) leletek és földtani értékek. A földtani értékek iránt érdeklődő még számos érdekességet fedezhet fel a természetvédelmi táblával megjelölt Páris-patak szurdokvölgyében is.

Paris patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon) 3.jpgNógrádszakál közelében, amely a „Palóc Grand Canyon” néven is ismert. Több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott itt, és a felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit lehet megcsodálni. A hajdani folyó úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölémagasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. Néhol fagyökerek szövik át a kőrétegeket, itt-ott kidőlt fatörzseken és mohától csúszós kőtömbökön kell átmászni. Indák nyúlnak a gyanútlan vándor után, és szúnyoghadak ostromolják. Tavasszal és ősszel, esőzések idején még csordogál a Páris patak, egyébként a látogató csupán a kiszáradt medret láthatja, amelyben érdekes mintázatú és színű köveket lehet gyűjteni.

Paris patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon) 4.jpgA természetvédelmi területet Nógrádszakál községtôl északra találjuk ott, ahol az Ipoly, a közút és a vasút a legközelebb szorulnak egymáshoz. A hozzá vezetô utat már messzirôl jelzi a vasúti andráskereszt. A terület Litke és Nógrádszakál között emelkedô andezittakaró része, amely valamikor az Osztrovszki-hegységhez tartozott. Hosszú évmilliók során az Ipoly "fûrészelte" le a hegység délkeleti nyúlványáról. A Páris patak (a néveredet nem egyértelmûen tisztázott) igazából nem is patak, mert nincs állandó vízfolyás a medrében. Ez a nógrádi "Grand Canyon" az év nagy részében teljesen száraz. Csapadékos idôben és hóolvadáskor viszont szép vízesések képzôdnek a 15-20 m mély, szinte függôleges falú völgyben.

Paris patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon) 5.jpgFeltehetôen egy nagyobb folyam tengerparti deltatorkolatánál halmozódott fel az a hatalmas mennyiségû üledék, amelybe a Páris patak egyre jobban bevágja medrét. A kavicsos, homokos üledék gyengén keresztrétegzett, helyenként tufás márga vagy riolittufa-, tufitrétegek települnek benne. Ezek igen szép levéllenyomatokat ôriznek. A völgy más részein sok vörös színben játszó, opálosodott hatalmas fatörzs került a felszínre. A folyami üledékbôl több helyen nagyméretû vulkáni andezit és mélységi gránittömök preparálódtak ki, helyenként pedig erôsen összecementálódott konglomerátumok válnak le a meredek falból. Ezek a vízmosásban sorakozó, több tonna súlyú kôzettömbök a hajdani folyam vizének roppant erejére engednek következtetni. A gránittömböket feltehetôen a Veporidák irányából szállította ide, mert gránit legközelebb csak arrafelé található. A miocén földtörténeti kor burdigáliai korszakában felhalmozódott üledék hatalmas mennyiségének látványa lenyûgözô, méltán tarthat számot mind a geológusok, mint az amatôr természetbúvárok, természetjárók érdeklôdésére. Minden évszakban látogatható, de leglátványosabb a tavaszi idôszakban. Felkeresése az omlásveszély miatt nagy körültekintést, óvatosságot igényel.

Paris patak szurdokvölgye (Nógrádszakáli Palóc Grand Canyon) 6.jpgNemrégiben a Páris-patak völgyében lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, melyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak. A vulkáni kitörések megszűnte után lerakódott vulkáni üledékes anyagba (konglomerátumba) növényi részek és fatörzsek ágyazódtak be. Az addig tavi környezetben lévő vulkáni üledékes réteg és a külső erők hatására a forró anyagban el nem égett fatörzsek korhadásnak indultak, a helyükön idővel üregek maradtak amelyek a völgy fejlődésével és mélyülésével kerültek a felszínre. Az üregek lényegében a vulkáni üledékes kőzetbe beágyazódott fatörzsek lenyomatai, innen ered a lenyomatbarlang elnevezés is.

forrás: www.kontextus.hu, www.nogradgeopark.eu, www.nograd.net

Geocaching adatok

Gyere velünk Parisba (GCPARI)
Szélesség N 48° 11,826'
Hosszúság E 19° 32,195'
Magasság: 273 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=874

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Amon@t-online.hu

(Ámon Klára, 2017.04.29 10:07)

Üdv.
Voltál Nógrádszakálon? Milyen a Paris patak völgye? Sok eső volt arrafelé?
Mi is szeretnénk megnézni
Köszi a választ
Üdv Anikô

amon@t-online.hu

(Ámon Klára, 2017.01.15 12:11)

Milyen hosszú a szurdokvölgy?
A leírásokban látszik, hogy Nógrádszakáltól északra a közút és a vasút mentén lehet odajutni, és tábla jelzi a Páris-patak völgyet.
De milyen hosszú a völgy? Hova vezet a másik vége?
Térképe esetleg van valakinek?
Köszi
Klári

Re: amon@t-online.hu

(Kertész Ákos , 2017.03.26 15:59)

500 méter

Re: amon@t-online.hu

(Kertész Ákos , 2017.03.26 16:00)

500 méter

otto19411@gmail.com

(Horváth Ottó, 2016.11.17 16:35)

Elmennék, de sehol nem találok adatot a hosszuságára

Grat!

(Kőmüves Klára, 2013.03.26 09:48)

Nagyon jó leírás!
Üdvözletem Nógrádszakálból... :)

Klára