Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Piliscsabai Gomba szikla

2012.08.05

Piliscsabai Gomba szikla.jpgA megye északnyugati részén, Budapesttől 25 km-re, a Pilis, a Gerecse és a Budai-hegység által közrezárt Dorogi-medence délkeleti részén fekszik. A rómaiak az „Ad lucum felicem” (Boldog-liget) nevet adták az erdős hegyoldalakkal körülvett helynek. Első írott emléke 1263-ból való, amikor a birtokosa Mois ispán és testvére, Sándor volt. 1274-ben Mois ispán hasonnevű fia a falut a nyulak-szigeti apácáknak adta. 1393-ban a pálosok is kaptak itt birtokot. 1409-ben a solymári várnagy az apácák csabai erdeinek nagy részét kivágatta, a falut elpusztította. 1451-ben Csaba prediumként szerepel, az apácák bérbe adták. A 15. század végén újra benépesült a falu, de a török hódoltság kezdetén elpusztult, és csak a 18. században települt újjá, mint a budai klarisszák birtoka.

Piliscsabai Gomba szikla 1.jpgPiliscsaba közelében érdekes sziklaformákat lehet találni a turista utakon. Az egyik legérdekesebb szikla a Gomba szikla. Ide Pilicsabától a kék kereszten legcélszerűbb elindulni, de Pomáz felől a zöld vonalon is megközelíthető. A hatalmas, gomba alakú követ egy falelátóról jól szemügyre lehet venni, de egy keskeny úton jobban is megközelíthető.

Piliscsaba mellett áll egy különös képződmény, a Gomba-szikla. Korábban ez a kőcsoda a sűrű erdő mélyén, nehezen megközelíthető helyen rejtőzködött. Amikor a MOL a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték építése után megkezdte a környék helyreállítását, akkor a helybélieket képviselő civil szervezetek elérték, hogy a cégóriás épített egy 3,5 kilométeres túraösvényt, a Gomba-szikla védelmére pedig kialakítottak egy teraszt.

Piliscsabai Gomba sziklaA sétány a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték-építést követő helyreállítási munkák során épült ki az FGSZ Zrt. együttműködésével, a MOL-csoport támogatásával és a Pilisi Parkerdő Zrt. generálkivitelezésében. Az engedélyeztetések után 2007 őszén indította az FGSZ azokat a gázvezeték-fektetési munkákat a Pilisben, melyekre a környék gázellátásának biztosítása érdekében került sor. A kivitelezési munkák megkezdése előtt a piliscsabai civil szervezetek a helyi lakosok érdekeit szem előtt tartva változtatásokat kezdeményeztek, melyek során módosult a nyomvonal és a helyiek igénye szerint elkezdődött a MOL erdei sétány kialakítása is.

A MOL és a civil szervezetek példaszerű együttműködésének köszönhetően a sétány mostantól 3.5 km hosszan a helyreállított területeken is vezetve új túrázási lehetőséget kínál a környéken kirándulóknak.

Piliscsabai Gomba szikla

A túraösvény mellett a MOL-csoport a helyi lakosokat képviselő civil szervezetek kérésére a különleges természeti képződmény, a Gomba-szikla védelmére teraszt építtetett, illetve védő fasort telepített a 10-es főút mentén 80 méteres hosszúságban a gázpászta mentén.

A telepítés is a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai útmutatásai alapján, a Pilis érdekeit szem előtt tartó természetvédelmi szempontok figyelembe vételével történt. A beruházás befejeztével több zöldfelület lett a térségben, mint eddig volt, ráadásul az új telepítés ökológiai, erdészeti, tájképi szempontból is sokkal értékesebb, őshonos tölgy és csertölgy fafajú erdőket hoz létre.

forrás: www.greenfo.hu

 

Geocaching adatok

Piliscsabai Gomba-szikla (GCPGom)
Szélesség N 47° 37,409'
Hosszúság E 18° 50,288'
Magasság: 285 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2867

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.