Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Rám-szakadék (Dobogókő-Dömös)

2012.01.23

Rám-szakadék (Dobogókő-Dömös) 1.jpgA Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik, hazánk egyik legvadregényesebb turisztikai célpontjában, kapaszkodókorlátokkal biztosított útszakaszon túrázhatunk. A Rám-szakadék, Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része, a szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy, a puha tufában, magas függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki.

A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. A Dunántúli-középhegység legkeletibb része a Visegrádi-hegység, kb. 14-15 millió évvel ezelőtt, igen heves vulkáni tevékenység során keletkezett.

Rám-szakadék (Dobogókő-Dömös) 4.jpgA hegy kőzeteire jellemzők a vulkáni eredetű andezit és andezittörmelékes breccsába (szögletes, éles kőzettörmelék-darabokból összecementálódott kőzet) ágyazott kőtömbök, amikből a kőzet felszínre kerülése óta a felszíni vizek és a fagy munkájának eredményeképpen völgyek alakultak ki.

Az összegyűlt csapadékvizek mély völgyeket faragtak a hegyek oldalába. A szakadék a benne vezető turistaúton kellő óvatossággal végigjárható. A kirándulás közben a leglátványosabb földtani értékeket lehet megtekinteni. A szurdokban összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. A szűk, meredek falakkal határolt szurdokvölgy (mely magassága eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kevesebb) bemutatja a különböző vulkáni rétegeket. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. A szakadékon keresztülfolyó Rám-patak végül a Szőke-forrás völgyében a Malom-patakba folyik.

Rám-szakadék (Dobogókő-Dömös) 2.jpgA Rám-szakadékban folyó pataknak köszönhetően az útvonal esős időben nehezen járható!

A Rám-szakadék a torlódások elkerülése végett csak fölfelé járható, ezért Dömösről kiindulva ajánljuk azt bejárni. Amennyiben a kiindulási helyünk Dobogókő, úgy a Lukács-árkon át (sárga jelzés) juthatunk a Rám-szakadék alsó bejáratához.

Bővebb Túraleírás itt

Geocaching adatok

Rám-szakadék (GCRAM)
Szélesség N 47° 44,642'
Hosszúság E 18° 54,071'
Magasság: 214 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=242

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.