Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Rudabányai bányató (Tengerszem)

2011.12.01

Rudabányai bányató (Tengerszem) 4.jpgA geológiai különlegességnek számító egykori külszíni vasércbánya és a legmélyebb pontján ki kialakult tó, valamint a szép természeti környezet várja az idelátogató turistákat.
A rudabányai bányató közel 60 méteres mélységével jelenleg hazánk legmélyebb állóvize!

Az egykori külszíni bánya mellett elhaladó úton juthatunk el a bányában kialakult tóhoz és szép természeti környezetéhez.

Rudabányai bányató (Tengerszem) 1.jpgRudabánya legújabb nevezetessége a volt külszíni vasércbánya utolsó munkahelyén, a Vilmos és az Andrássy II. bányarész találkozásánál keletkezett bányató. Eleinte egy nagyobb és egy kisebb állóvíz jött létre, majd a vízszint emelkedésével a két tó egyesült, és elérte mai, nagyjából állandósult kiterjedését. Hosszát kb. 300, átlagos szélességét kb. 80 méterre tehetjük. Legnagyob mélysége megközelíti a 60 métert, s ezzel hazánk jelenlegi legmélyebb állóvize!

Rudabányai bányató (Tengerszem) 2.jpgA külszíni bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalk és omlások határolják, melyeket fokozatosan elborított a növényzet. Főként akác- , nyár-, nyír- és fenyőfák, valamint különféle cserjék tudtak megkapaszkodni a sovány talajon, de ahol vastagabb a földréteg, tölgyesek is kialakultak. A kékeszöld víztükör a szürke, barna, sárga és vörös sziklákkal és a zöld növényzettel festői képet mutat. Nem véletlen, hogy az idetévedő látogatók meglepetéssel kiáltanak fel, amikor megpillantják a tavat.

Rudabányai bányató (Tengerszem) 6.jpgKezdettől fogva élnek benne halak és más élőlények, de mivel vize hideg, tápanyagokban viszonylag szegény, ezért csak a kisebb halfélék kedvelik. Igaz, hogy már nagyobb ragadozóhalat (több kilós csukát) is fogtak itt, de nem ez a jellemző. A tó nem szerepel a horgászóvizek között, mert magántulajdonban van, és megközelítése is csak magánúton, a tulajdonos engedélyével lehetséges. Benne a fürdés a hideg és hirtelen mélyülő víz, valamint a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos! A tó megtekintése azonban lehetséges, ha a látogatási szándékot előre jelzik a rudabányai múzeumban (3733 Rudabánya, Petőfi u. 24., telefon: 48/353-151). A múzeum a tulajdonostól állandó engedéllyel rendelkezik a tó és a volt külszíni vasércbánya megtekintésének gépjárművel történő lebonyolítására.

Geocaching adatok

Geoláda adatai: Rudabányai multi (GCruda)
Szélesség N 48° 23,423'
Hosszúság E 20° 38,135'
Magasság: 250 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1358

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

grof.monte.cristo@freemail.hu

(Honti István, 2013.09.11 14:44)

Ugyan nincs oly távol tőlünk ez a varázslatos tó, hiszen mi is B-A-Z megyében lakunk és a feleségem születési helye is Rudabánya.
Sajnos eddig mégsem adódott lehetőség, hogy meglátogassuk, pedig van hozzá járművünk, ami megkönnyíti az odavaló eljutást. Az is igaz, hogy nem oly régen fedeztem fel az interneten, hogy milyen elképzelhetetlen szépségek rejtőznek a közelünkben. Hiába, eddig csak a Balaton rabjai voltunk és a szépséges látvány mellett csak elmentünk. De pótolva lesz.
Nagyon szeretnék a terület tulajdonosával is személyyesen megismerkedni.