Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ság-hegyi Geológiai tanösvény-Celldömölk

2012.09.03

Ság-hegy, krátertúra (Geológiai tanösvény-Celldömölk) 4.jpgA Ság tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesalján. 279 méter magasan emelkedik Celldömölk fölött. 1891-ben a hegy platóján végzett méréseket Eötvös Loránd a róla elnevezett torziós ingával. A hegyen a 20. században bazaltot bányásztak, ma azonban itt található a Sághegyi Tájvédelmi Körzet. A környező síkságából 150 m-re kiemelkedő hegy egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A tanúhegy lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll.

Ság-hegy, krátertúra (Geológiai tanösvény-Celldömölk) 1.jpgA hegy bazaltját elsőként a rómaiak használták fel a Borostyánút és Savaria útjainak építéséhez. A modern kori bányaművelés a 20. század elején kezdődött. 1909-ben jött létre a Sághegyi Bazaltbánya Rt. A nagyüzemi termelés 1911-től datálható. A részvénytársaságot a háború után államosították, és a bányászat a kőzetanyag kimerüléséig, 1957-ig folytatódott. Összességében mintegy 17 millió tonna kő kitermelése történt meg, radikálisan megváltoztatva a Ság korábbi formáját: mai meddőhányókkal, belső bányaudvarokkal szabdalt felszíne csak nyomokban idézi az egykor fenséges tanúhegyet.

Ság-hegy, krátertúra (Geológiai tanösvény-Celldömölk) 2.jpgA bányaművelés hatására ugyanakkor feltárultak a hegy gyomrának olyan rejtett titkai, amelyek az avatott szem számára a hegy kialakulásáról regélnek. Hogy a természet ilymódon - emberi tevékenység által - felnyitott könyve mások számára is olvashatóvá váljék, létrehozták a sághegyi földtani tanösvényt. E tanösvényt bejárva szinte megelevenedik az egykori vulkáni tevékenység. Különösen impozáns látványt nyújt az utolsó kitörés kürtőbe szilárdult lávája.

Ság-hegy, krátertúra (Geológiai tanösvény-Celldömölk) 8.jpgA Ság hegy természeti és Tudománytörténeti értéke mellett tájképi értéke és szépsége is egyedülálló. A Ság hegyet 1975-ben nyilvánították védetté, és ezzel létrejött Magyarország egyik legkisebb és Vas megye első természetvédelmi körzete, amely az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik. A Ság hegyen számos olyan növényfajjal találkozunk, amelyek Nyugat-Dunántúl más vidékein ritkán fordulnak elő (tavaszi hérics, leánykökörcsin stb.) Jellegzetes a hegy madárvilága: vércsék, baglyok, rendszeresen fészkelnek itt, de megfigyelték már a kuriózumnak tekinthető kövirigó jelenlétét is. E nem mindennapi érték könnyebb megismerésének segítségéül 1989-ben megnyitották a madártani és geológiai tanösvényt.

Ság-hegy, krátertúra (Geológiai tanösvény-Celldömölk) 5.jpgA Sághegyi geológiai tanösvény a hegy kialakulásának történetét ismerteti. A rekultivált egykori bazaltbánya területén található tanösvényhez vezető ösvény mentén, általános tájékoztatást nyújtó táblákon, a Sághegyi Tájvédelmi Körzet természeti, kulturális értékeiről olvashatnak az idelátogatók, míg magában a bányaudvarban, kis méretű információs táblákon, az adott helyen éppen megfigyelhető földtörténeti folyamat, geológiai alakzat leírása látható.

Ság-hegy, krátertúra (Geológiai tanösvény-Celldömölk) 9.jpgTúráinkhoz legjobb kiindulópont az alsósági (keleti) oldalon épült Sághegy Fogadó, amely mellett autóparkoló is található, illetve a közeli buszmegállótól is elindulhatunk, ahova Celldömölkről rendszeresen közlekednek járatok. A fogadótól nem messze, a Sághegy Múzeumban, a bánya egykori transzformátorházából kialakított épületben ízelítőt láthatunk a hegy régészeti anyagaiból, bányászatából, szőlőműveléséből, élővilágából. Az Eötvös-féle inga egy eredeti példányát is kiállították. Már messziről is feltűnik az 1934-ben felavatott, a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájára, az ország megcsonkítására emlékeztető Trianoni Kereszt. Felállításához a környékbeli községek, és a Sághegy Bazaltbánya Rt. is segítséget nyújtottak.

forrás: hu.wikipedia.org, www.celldomolk.hu, www.kemenesvidek.hu

Geocaching adatok

Kráterben! (GCTsag)
Szélesség N 47° 13,802'
Hosszúság E 17° 7,053'
Magasság: 255 m
Megye/ország: Vas
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=351

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.