Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sas-szikla (Piliscsaba)

2013.03.06

Sas-szikla (Piliscsaba) 1.jpgSas-szikla (Piliscsaba) egy nagyon kellemes és szép kirándulóhely a Pilisben távol a turistautaktól, a különleges szikla alakzat a nevét (Vércse-szikla) a formájáról kapta, kiterjesztett szárnyú ragadozó madárra hasonlító sziklaalakzat. A Sas-sziklát a jelölt túristaútról egy gerinc választja el, onnan nem is látható, ennek a gerincnek a túloldalára vezet az előbbi jelöletlen ösvény. A domboldalban helyezkedik el, nehezen megközelíthető. Természetvédelmi terület.

Pilisvörösvár és Piliscsaba között helyezkedik el a 10-es főúton a Kopár csárda, mely mögött egy nagyon kellemes és szép kirándulóhely található. Aki autóval érkezik, az nyugodtan itt hagyhatja járművét. Megközelíthető vonattal is, autóbusszal is. A Budapest-Esztergom járatokra kell felszállni. A vonatról a Szabadságliget megállónál szállj le. Ha autóbusszal érkezel, akkor a Kopár Csárda megállóhelynél.

Sas-szikla (Piliscsaba) 2.jpgA Piros sáv piros_sav_2.gif vagy a Piros körút piros_korut_sav.gif jelzésen érdemes elindulni. A környék érdekessége, hogy ez egy teljesen kopár vidék volt (talán innen a csárda neve), sziklás-köves terület, azonban teraszossá alakították át, majd a teraszokba termőföldet hordtak és egy nagy kiterjedésű feketefenyves erdőt telepítettek. A fák már nagyok voltak, amikor egy erdőtűzben e telepítés egy 3 hektárnyi része elpusztult. Azóta újratelepítették a leégett részt. Ma is láthatók az üszkös fatörzsek, a megperzselt föld, sziklák.

Sas-szikla (Piliscsaba) 4.jpgMaga a Sas-szikla az turistaúttól távolabb helyezkedik el, ide az erdőtűz már nem terjedt át. Van hozzávezető ösvény, de ez jelöletlen, a turistatérkép sem mutatja. Két helyen csatlakozik a jelölt turistaúthoz, egy esőbeállónál ( N 47° 37,964' E 18° 51,927' [GCSASS+Esőbeálló]), és egy meredek leágazással ( N 47° 38,055' E 18° 51,846' [GCSASS+Leágazás]). Az út néhol elkeskenyedik, azonban végig a teraszokon halad, részben a leégett, részben a megmenekült területen. Közben szép rálátás nyílik erre az érdekes, teraszos, dombos területre és távolabbra is. A Sas-sziklát a jelölt túristaútról egy gerinc választja el, onnan nem is látható, ennek a gerincnek a túloldalára vezet az előbbi jelöletlen ösvény. A domboldalban helyezkedik el, jól megközelíthető, körbejátható, az ügyesebbek fel is másznak rá, pedig mintegy 8-10 méter magas képződményről van szó.

Megközelítése:

Szabadságligetről a sárga + sarga_plussz_sav.jpg, majd a sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzésen haladva találod meg a sziklát. Nyugat felé indulj! Körülbelül 2,5 kilométer távolság megtétele után esedékes a szikla.

A Kopár Csárdától indulj el a piros körút piros_korut_sav.gif jelzésen, amely érinti a Sas-sziklát is. A körút hossza hozzávetőlegesen 4 km.

Érdemes még felkeresni a Pisiscsabai Gomba-sziklát is.

forrás: www.geocaching.hu

Geocaching adatok

Sas-szikla (GCSASS)
Szélesség N 47° 37,937'
Hosszúság E 18° 51,940'
Magasság: 308 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=440

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.