Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szentbékkállai kőtenger

2011.04.21

Megközelíteni Szentbékkálláról kell. A kocsmánál balra kell fordulni, de jelezve is van. A kőtengernél van egy kis parkoló ott a kocsit le lehet rakni, bár én a gyalogos megközelítést ajánlom: kellemes, árnyékos séta, a falutól a kálvária stációi sorjáznak az út mentén.

Szentbékkállai kőtenger 05.jpgA Káli-medence közös kincse, a Kőtenger talán itt a legszebb. Itt láthatjuk a leglátványosabb sziklaformákat, a kő mélyedéseiben megtelepedő növények, virágok ritka, csodálatos együttesét. Szentbékkállai kőtenger

A kőtenger úgy keletkezett, hogy a vulkanikus utóműködés idején ezen a vidéken hévizes források törtek föl, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá cementálta, ragasztotta össze. Megközelítése, fekvése

Szentbékkállai kőtenger 04.jpgA Szentbékkállai Kőtenger a Káli-medence északi részén, Mindszentkálla és Szentbékkálla között található. Megközelíthető a két település közötti műútról észak felé kanyarodó kék turistajelzést követve, vagy Szentbékkálla településéről szintén ezt a jelzést követve nyugat felé.
A turisztika kőtengereknek nevezi ezeket a nagy sziklatömbökből álló kőhátakat. A Káli-medence kőhátai közül talán a legszebben, legnyagyobb épségben megmaradt képződmény a Szentbékkállai Kőtenger.

Szentbékkállai kőtenger 06.jpgEzek a kövek a az egykori Pannon-tenger homokturzásainak megkeményedett példányai, melyet a későbbi időszakok szele (főként a pliocén korban) látványos, helyenként bizarr formájúra alakított.
Ezekből kiváló malomköveket lehetett készíteni, ami legnagyobb részüknek, Kővágóörs, Kisörspuszta és Szentimrepuszta térségében, a pusztulásukhoz vezetett. Kővágóörs egy ilyen kőhátra épült, neve is innen ered. Néhány ház teljesen ráépült egy-egy ilyen sziklatömbre úgy, hogy a kő itt-ott kilóg a fala alól, sőt felbukkan egyes szobáinak sarkában is.
A Szentbékkálla határában álló kőhát szinte még érintetlen, ez a Káli-medence egyik legjelentősebb geológiai értéke.

Geocaching adatok

Kőtenger (GCKTNG)
Szélesség N 46° 53,400'
Hosszúság E 17° 33,404'
Magasság: 190 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=205

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.