Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Fátyol-vizesés, Istállóskői-ősemberbarlang

2011.04.28

Szilvásvárad, Szalajka-völgy.jpegSzilvásvárad igen régi település. A Bükk hegység környékén már a kőkori ember lakott: az Istállós-kői-barlangban az ásatások 35–40 000 éves leleteket hoztak napvilágra.
A Bükk hegység már önmagában a látnivalók kimeríthetetlen sokaságát kínálja a pihenni, túrázni vágyóknak. Hazánk egyik legkedveltebb kirándulóhelye Szilvásvárad, a Szalajka-völgy, ahol a látogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss, tiszta levegőt, a nyugalmat. A völgyben elénk táruló patakok, vízesések, Fátyol-vizesés, pisztrángostavak csodás látványt nyújtanak. Az Istállóskői-ősemberbarlang, a múzeumok, a vadaspark látogatása elengedhetetlen része kirándulásunknak, akárcsak az erdei kisvasúttal történő utazás.

Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye. A sétaúton haladva a természet valóságos kincsestára, látnivalók sokasága gyönyörködteti a kirándulókat. Utunkat végigkíséri a Szalajka-patak s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang.

Fátyol-vízesés

Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Fátyol-vizesés.jpegA karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. E vízesés hazánk egyik legkiemelkedőbb szépségű természeti ajándéka. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.
A Sziklaforrás a hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása. Jéghideg, tiszta vize a kirándulók jó szomjoltója.
A gyalogtúrát szinte végigkísérik a pisztrángos tavak s a köztük lévő pisztrángtelepek, ahol a szivárványos és sebes pisztrángokat tenyésztik.

Istállóskői-barlang

Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Istállóskői-ősemberbarlang.jpegA forrás mellől ösvény vezet fel az Istállóskői barlanghoz. A csúszós, hegyi gyalogúton érdemes vigyázni. A barlang feltárását 1911-ben Raskó Pál répáshutai erdőaltiszt kezdte meg. Azóta a barlangban több ízben végeztek ásatásokat. A legérdekesebb egy 80 mázsás őskori tűzhely feltárása volt. A tűzhely a kiemelés után a Nemzeti Múzeumba került. A 30-40.000 éves leletek között előkerültek tundraszarvas, barlangi medve, ősbölény és bivalymamut csontok és agyarok, kő- és csonteszközök is.

Millenniumi Kilátó

Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Millenniumi Kilátó.jpegA 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült építmény méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak. Megközelíthető gyalogosan a Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kalapati kilátótó parkolójától, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

 

További látnivalók:

  1. Erdei múzeumok
  2. Erdei vasút
  3. Orbán-ház
  4. Kerektemplom
  5. Lipicai ménes
  6. Lovas múzeum
  7. Az ember fellődéstörténete - kiállítás
  8. Tanösvény
  9. Kocsikiállítás
  10. Köztéri alkotások, emlékművek

Geocaching adatok

Szalajka völgye (GCSzvo)
Szélesség N 48° 4,563'
Hosszúság E 20° 24,613'
Magasság: 427 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Multi geoláda (2V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=433

Geocaching adatok

Millenniumi Kilátó és Tanösvény (GCMKT)
Szélesség N 48° 5,952'
Hosszúság E 20° 23,593'
Magasság: 361 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+3V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=3770

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

A csodálatos Bükk-hegység: a filmet készítette Bedegi Norbert.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.