Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Teve-szikla (Pilisborosjenő)

2012.01.23

Pilis-hegység természeti értékei, Pilisborosjenő - Teve-szikla 9.jpgA Teve-szikla Pilisborosjenőtől északnyugatra, a Kis- és Nagy-Kevély lábánál található, megközelíthető gyalogosan Pilisborosjenőről az Országos Kéktúra jelzését követve, illetve személyautóval földúton, Pilisborosjenőt északnyugat felé elhagyva.

 

Pilis-hegység természeti értékei, Pilisborosjenő - Teve-szikla 7.jpgA szikláról:

A földtörténet triász korszakában, kb. 220 millió évvel ezelőtt keletkezett a Teve-sziklát alkotó fődolomit.

Ennek a karbonátos kőzegnek az anyaga az árapály övben ülepedett le, sekély tengerrel borított, tenger alatti hátságokon.

 

Pilis-hegység természeti értékei, Pilisborosjenő - Teve-szikla 8.jpgKb. 25-37 millió éve, a földtörténet oligocén időszakában a dolomitot kovás, forróvizes oldatok járták át, amitől keménysége és ellenállóképessége megnőtt. Napjainkra az ellenállóbb, kovásodott részek kipreparálódtak, és érdekes formájú sziklaalakzatokként meredeznek a magasba, míg a könnyen aprózódó, porló dolomitot a jelenkori erózió is erősen pusztítja.

A Teve-szikla melletti, egykori bánya falán jól láthatók és tanulmányozhatók a különböző földtörténeti korokban egymásra telepedett kőzetrétegek.

Túraleírás itt

Geocaching adatok

Ezredik geoláda (GC1000)
Szélesség N 47° 36,755'
Hosszúság E 18° 58,717'
Magasság: 261 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1079

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.