Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tihany - Aranyház, Gejzírmező és a levendulamező

2012.02.18

Tihanyi, Aranyház gejzirkúp 1.jpgA Tihanyi - Aranyház Gejzírmező a tihanyi kirándulás remek helyszíne a túrázást kedvelőknek. Kiváló kilátás nyílik a félszigetre, a tihanyi templomra és a falura. A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt, a földtörténeti negyedidőszakban keletkezett.

A bazaltvulkánosságot követő vulkáni utóműködés során forró víz áramlott az egykori felszínre. A hévforrások- hasonlóan a jelenleg Izlandon működőkhöz-idõszakos gejzír formájában törtek fel.

Júniusban lilába öltözik Tihany, ekkor nyílik egyik jellegzetes növénye, a levendula. A június-július fordulóján virágzó, tízhektárnyi levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. Virágzás idején szakember vezetésével és kalauzolásával szerveznek nyílt túrákat a Tihanyi-félszigeten található levendulamező megtekintésére. A levendulaaratás fontos eseménye a Levendula Fesztiválnak.

Tihanyi, Aranyház gejzirkúp 2.jpgA forró vízbõl és a meleg vizû tavakból meszes, kovasavas iszapok csapódtak ki, melyek fokozatosan szilárd kõzetté alakultak.

A gejzír mûködésétõl, valamint a víz- és kéregmozgásoktól függõen a gejzirit tömeges, lemezes, gyûrt formában szilárdult meg, 100-150 kisebb-nagyobb gejzírkúpot hozva létre.

Tihanyi, Aranyház gejzirkúp 3.jpgKözülük ma már csak mintegy 50 db látható. A legnagyobb az Aranyház gejzírkúp, mely nevét a tömegesen rátelepedett sárga színû zuzmóról kapta.

A jellegzetes sziklai növényzet között melegkedvelõ állatok élnek, mint pl.az itt gyakran megfigyelhetõ zöld gyík.

A gejzírkúp tetejéről a Belső-tó és az ősközség felé esik szép kilátás.

A tihanyi levendulamező

Tihanyi levendula.jpgJúniusban lilába öltözik Tihany, ekkor nyílik egyik jellegzetes növénye, a levendula.

Az 1930-as években Franciaországból betelepített növény szinte őshonos flóraelemként illeszkedett a tájba. Jelenleg az Öreglevendulás mellett, a Külső-tóval szemben egy 7 hektáros új telepítést is megcsodálhatnak a látogatók. Aki látni szeretné ezt a szép természeti látnivalót, az ne habozzon felkeresni a félszigetet!

Tihanyi levendula 2.jpgMivel a terület szántóföldi művelésre nem alkalmas, és a filoxéra vész után a szőlőgazdálkodás is visszaszorult, a gazdasági hasznosítás kitűnő módjának bizonyult a levendulatermesztés. Az első kísérlet olyannyira sikeres volt, hogy végül Bittera összesen mintegy száz hektárra növelte a termesztésbe vont terület nagyságát.

Az itt termett levendula illóolaj-tartalma igen kimagasló volt, még az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét is túlszárnyalta.

Tihanyi Levendula Fesztivál

A június-július fordulóján virágzó, tízhektárnyi levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. Virágzás idején szakember vezetésével és kalauzolásával szerveznek nyílt túrákat a Tihanyi-félszigeten található levendulamező megtekintésére. A levendulaaratás fontos eseménye a Levendula Fesztiválnak.

forrás: www.balatoniwiw.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

oldal

(jjj, 2012.11.18 10:39)

Imádom ezt az oldalt