Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vaskapu-szikla (Pilisszentkereszt)

2012.01.23

Pilis-hegység természeti értékei, Pilisszentkereszt, Vaskapu-szikla 315.jpgUgye azt hinnénk, hogy ismerjük a környék hegyeit, meg a turista útvonalait.
Hát persze, hogy nem vannak még meglepetések.

Pilisszentkereszt közelében a Pilis lábainál egy igen érdekes helyet találunk.
A Vaskapu szurdokhoz és a Vaskapu sziklához jelzett turista út nem vezet, ám a látvány elragadó.

Pilis-hegység természeti értékei, Pilisszentkereszt, Vaskapu-szikla 172.jpgA Pilis-tető meredeken leszakadó keleti oldalának közepén két egymás felett emelkedő, messzire ellátszó, diadalívszerű sziklakapu, a Vaskapu-szikla látható.
A legnagyobb nyílású sziklakapu szélessége 15 méter, magassága 8 méter. A két sziklakapu egy lepusztult, talán hévizes eredetű barlang maradványa lehet. Messziről is jól kivehető a Pilisszentkeresztről északra vezető turistaútról.

Pilis-hegység természeti értékei, Pilisszentkereszt, Vaskapu-szikla 290.jpgA nagyobbik kapu feletti tábla Zsigmondy Emil (Bécs, 1861. augusztus 11. - Meije, Dauphiné-Alpok, 1885. augusztus 6.) emlékét őrzi, aki száznál több háromezer méter feletti csúcsot mászott meg az Alpokban és kötélszakadás miatti balesetben lelte halálát. Emlékének őrzését az 1925-ben alakult MTE Zsigmondy Társasága vállalta. A Pilisben a Vaskapun 1929-ben elhelyezett emléktábláját minden évben kegyeleti túra keretében koszorúzzák meg a magyar hegymászók.

Túraleírás itt

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.