Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vindornyaszőlős, Kovácsi-hegy Bazalt utca, Buruczky Ferenc Tanösvény

2011.04.21

Vindornyaszőlős, Kovácsi-hegy Bazalt utca.jpgVindornyaszőlős, Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. A vulkanikus közet a lazább altalaj süllyedése miatt, megrepedezett, és monumentális bazaltoszlopok, hasadékok, Bazalt-utca keletkeztek. A hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élőhelyei. A sziklafolyosónál található Vadlánlik - barlang kapcsán sok legendát ismernek a helyiek.

A környék fiatalon elhunyt, lelkes, nagy tudású, természetvédő meteorológusáról kapta a nevét. Kettős körséta, 8 illetve 4 km-es út bejárásával, valamint a zalaszámtói tanösvénnyel összekötve is megtekinthető a Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a nevezetes "bazaltutca".

Vindornyaszőlős, Kovácsi-hegy Bazalt utca 2.jpgA Kovácsi- hegycsoport a Keszthelyi- hegység része, annak legnyugatibb tagja. Helyzete a Keszthelyi- hegységben különálló, mert a hegység többi tagjaival ellentétben, vulkáni tevékenység révén jött létre. Keletkezése a Balaton- felvidéken végbement vulkanikus tevékenység eredményeként kb. 6 millió évvel ezelőttre tehető.

A lepusztulás, suvadás eredménye a hegység különleges természeti képződménye, a nyugati, délnyugati oldalon kialakult, peremről lehasadt, megrepedezett bazaltoszlopokból álló, ún. "bazalt- utca", mely a Balaton- felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Keletkezését a szél hatásának tulajdonítják, mely a bazalttakaró széle alól kifújta a homokot, így a hatalmas tömbök a függőleges repedések mentén kibillentek. A kőzet több, repedésekből kialakult barlangot rejt

Vindornyaszőlős, Kovácsi-hegy Bazalt utca 3.jpgA turistajelzések is keresztezik tanösvényünket, amelyet egységesen fehér alapon fekete madár jelzéssel láttak el létrehozói. Megállóhelyein (10 db) a térség földtani, növénytani, állattani értékeinek ismertetése mellett, négylábú vadak nyomolvasására is megtanítanak bennünket.

Kitűnő túraútvonalat és csodálatos, egyedi látnivalót kínálnak a Vindornyaszőlős melletti, Kovácsi-hegy nyugati peremén az egy kilométer hosszú bazaltfolyosó 5-15 méter magas oszlopai, a barlangok és különböző üregek érdekes morfológiai képződményei. Megközelíthető Vindornyaszőlős felől, a nagy kőbányán keresztülhaladva (Gépkocsival a vindornyaszőlősi bazaltbánya bejáratáig fel lehet menni – az irányt a Sziklafolyosó feliratú tábla mutatja. A tanösvény így 3 kilométerrel lerövidül). Az 1999 májusában megnyílt 6 kilométer hosszú természetvédelmi Buruczky Ferenc Tanösvény érint minden fontos természeti értéket és bemutatja a térség növény- és állatvilágát.

Geocaching adatok

Vadlány-lik (GCVLIK)
Szélesség N 46° 54,688'
Hosszúság E 17° 10,464'
Magasság: 317 m
Megye/ország: Zala
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=678

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kedidi79@gmail.com

(K.E., 2015.10.25 09:00)

Sajnos a túraútvonalat jelző táblák legtöbbje megrongálódott, olvashatatlanná vált.
Rengeteg látnivaló van Magyarországon, amit sokan azért nem látogatnak, mert nem egyértelműek a jelzések, és a legrosszabb esetben egyáltalán nincsenek.
Ahhoz, hogy minél többen felfedezzék hazánk kincseit, ezeknek a túraútvonalaknak a felújítására kellene nagyobb figyelmet, és anyagi támogatást fordítani.
Remélem, és sokan mások is, hogy mihamarabb nagyobb odafigyelést kapnak természeti csodáink, és megmutathatjuk a jövő nemzedékének is, hogy milyen kincseket rejt hazánk, melyek sajnos már-már feledésbe merülnek.
És akkor talán minél több gyermeket, kik már csak a technika világában elmerülve élnek, kiszabadulnak egy gondtalan, szabad, millió csodával ellátott kis világunkba, melyet maguk is felfedezhetnek! Mert hazánk gyönyörű, csodaszép, csak meg kell ismerni, fel kell fedezni!