Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ipolytarnóci Ősmaradványok

2011.05.08

Ipolytarnóci Ősmaradványok.jpgNógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeji”.
A terület tudományos vizsgálatai 1836-ban kezdődtek el, 1944 óta védett.
A magyar állam tulajdonában és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő 510 hektáros előfordulás földtani örökségét különleges interpretációban mutatja be látogatóinak, a geoturizmus kedvelt kirándulóhelye.

Ipolytarnóci Ősmaradványok terme.jpg2007-ben a terület világszínvonalú interpretációs eszközökkel gazdagodott.
A nagyközönség előtt megnyitotta kapuit az Ősfenyő Belépő fogadóépület. A 4D Motion Theatre szimulációs teremben a vulkánkitörés által elpusztított hajdani élőhelyet, és az akkor élt ősállatokat bemutató hiteles, s egyben látványos térhatású, digitális animáció tekinthető meg.

Az épület mellett láthatók azok a 8 millió éves mammutfenyő törzsek, amelyeket a bükkábrányi bányában találtak és szállítottak ide 2007. őszén.

A fogadóépület és a környékén kiépített pihenőhelyek képezik a tanösvény-hálózat kiinduló- és végpontját, itt kezdődik a különleges időutazás.

Tanösvények:

1. „Borókás-árok” Geológiai ösvény:

Ipolytarnóci Ősmaradványok, Borokás árok.jpgEgy ősi tenger, a Paratethys fenekétől, – egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül – a vulkánok tetejéig ívelő időutazásra szakavatott túravezetőnk kíséri látogatóinkat a történelem előtti múltba. Az akadálymentesített, 800 m hosszú körút utcai cipőben, esős időben is bonyodalom nélkül bejárható.  A terület legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be. A nagyobb lábnyomos csarnok megújult kiállításán a lábnyomok alapján rekonstruált állatok 3 dimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg. Itt a terület ősmaradványai mellett a kiállítás az egyéb európai és magyar lábnyomos lelőhelyek ismertetésére is kitér, s az ősnövény-sarokban az egykori vegetáció élethű rekonstrukciója látható. Nyitva tartási időben, szakvezető nélkül is látogatható tanösvények:

2. Kőzetparki ösvény:

A fogadóépülettől indulva egy 700 m-es útszakaszon minden egyes lépés 15 ezer évvel visz közelebb a Geológiai tanösvény bejáratánál levő rétegek korához.

3.Biológiai tanösvények:

Ipolytarnóci Biológiai tanösvény.jpgA Geológiai ösvény bejárata mellől induló és a Fogadóépületig vezető biológiai sétányok kellemes kikapcsolódás ígéretével ismertetik a terület élővilágát. A 2, ill. 4 km hosszúságú erdei ösvényeket pihenőhelyek, kilátó és a helyi kőbányászkodás tájba simuló emlékhelyei színesítik.

4. Kőszikla ösvény:

A Geológiai ösvénytől 100 m-re, a felső parkoló mellől induló és „Botos-árokig”, majd a Fogadóépületig vezető 4 km hosszú ösvény vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit. Kapaszkodós rész, főképp második szakasza nagyobb felkészültséget igényel, de megéri.

Geocaching adatok

Ősfenyőtörzs (GCOsFe)
Szélesség N 48° 13,787'
Hosszúság E 19° 39,570'
Magasság: 217 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=378

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.