Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Karos, Honfoglalás kori temető

2011.09.29

Karos, Honfoglalás kori temető .jpgKaros község határában, a Honfoglalás kori Régészeti Park részeként, Eperjesszög II. temetőhalmán az 1986-90 közötti ásatások során, a temető 73 sírhelyét tártak fel és rekonstruálták. A temetőtben feltárt sírhelyek megjelölésével készült el a honfoglalási kori temető rekonstrukciója. A karosi sírleletek fontos bizonyítékai annak, hogy a Bodrogköz volt a honfoglaló magyarság egyik első telephelye.

Karos, Honfoglalás kori temető 6.jpgE helyen kerültek elő a Kárpát-medence eddig ismert leggazdagabb Honfoglalás kori temetője. A sírokban bizánci és nyugati eredetű ékszereket is találtak.

A feltárt sírok teljesen új megvilágításba helyezték a térség IX–X. századi múltját: a díszes szablyák, övveretek, tarsolylemezek, a sok pénzérme azt mutatja, hogy a magyarság uralkodó nagyfejedelme ebben a térségben építette ki első hatalmi központját. A temető a honfoglalás korában keletkezett, a már Bodrogközben letelepült törzsnek volt temetője pár évtizedik, a sírok hierarchia szerint helyezkednek el.

A sírjelek mellett a halmon obeliszk az itt nyugvó honteremtők számára méltó környezetet biztosítanak és egyben minden magyar embernek lehetőséget arra, hogy leróhassa kegyeletét eleink sírjánál.

Karos, Honfoglalás kori temető 2.jpgKiemelkedő rangú és gazdagságú férfi nyugodott az 52. sírban, melynek helyét emlékmű őrzi.
A mellette talált tárgyak alapján valószínű, hogy jelentős szerepet töltött be a X. század nagy fejedelmei között.
Előterében áll a hét vezér szimbolikus sírja, korabeli kialakításban, és egy szimbolikus turul madár.
A férfiak erős felfegyverzettsége, méltóságjelvényekben való gazdagságuk azt jelezheti, hogy e temetőben a fejedelmi kíséret különböző rangú vezetői, családtagjaik és háziszolgáik, valamint helyzetüknél fogva többnyire nőtlen kísérő harcosaik nyugodtak.
Közülük kerülhettek ki a kalandozó hadjárat vezetői és résztvevői is.

Karos, Honfoglalás kori temető 3.jpgA emlékhely egy másik részén kopjafa erdő van, amit különböző szervezetek állítottak, nagyon változatos stílusokban.

Ha itt vagyunk akkor már érdemes körbetekinteni a tájon is, a kultúrtáj mögött, nagyon jó hangulatot adnak a helynek a háttérben látható dombok.

Az emlékhely közutakon autóval nagyon könnyen megközelíthatő.

Szabadon látogatható.

 

 

 

 

Geocaching adatok

Honfoglalás kori temető - Karos (GCHOTE)
Szélesség N 48° 19,821'
Hosszúság E 21° 43,335'
Magasság: 93 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=957

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mostisch.viki@gmail.com

(Mostisch Viktória, 2018.02.18 17:35)

Tanár vagyok a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskolában. Tavaly az osztályommal meglátogattuk a temetőt, nagy élmény volt számunkra. Iskolánk az idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját és ebből az alkalomból szeretnénk némi honismereti bemutatót rendezni iskolánk udvarán. Szeretném a segítségüket kérni, mert tervezünk solymászbemutatót, illetve szeretnénk bemutatni egy jurtát is. Szeretném, ha ajánlanának valakit, akit az ügyben megkereshetek. Válaszukat köszönöm, szép napot!