Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Katonák útja - Vasvári sánc

2012.11.26

Katonák útja - Vasvári sánc 4.jpgKatonák útja - Vasvári sánc, a Vasvár és Győrvár között húzódó 8km hosszú sánc a Rába és a Zala vízgyűjtője közötti természetes útvonalat zárta le. A földből és fából készült építmény a X-XI. századi határvédelmi rendszer belső vonala volt. Egyetlen átjárója, a Vaskapu a Katonák útja nevezetű fontos kereskedelmi és hadiutat ellenőrizte, amely az ország központjából Stájerországon és Karintián át Észak-Itáliába tartott.

A megye legkisebb városai közé sorolható, ám történelmi emlékei miatt mégis érdekes látnivalókat tartogat a kirándulók számára például a város fő terén található Királyok kútja, illetve a vasvári békének emléket állító Békeház. Emellett a Domonkos-kolostor és a benne működő múzeum kínál érdekességeket a turisták számára. Érdemes ellátogatni a híres vasvári sánchoz és Katonák útjához, melynek egy részét rekonstruált formában ma is megtekinthetik az érdeklődők.

A Vasvár és Győrvár között húzódó 8km hosszú sánc a Rába és a Zala vízgyűjtője közötti természetes útvonalat zárta le. A földből és fából készült építmény a X-XI. századi határvédelmi rendszer belső vonala volt. Egyetlen átjárója, a Vaskapu a Katonák útja nevezetű fontos kereskedelmi és hadiutat ellenőrizte, amely az ország központjából Stájerországon és Karintián át Észak-Itáliába tartott.

Katonák útja - Vasvári sánc 1.jpgA Vasvárról Zalaegerszeg irányába vezető 76-os főúton a város határától néhány száz méterre nagyméretű turisztikai információs tábla jelzi a Katonák útját és a Vasvári sáncot. A kavicsozott erdészeti útként ma is használható Katonák útján kb. 800 méter után jutunk el a Vaskapu parkerdő bejáratához, ahonnan tanösvény vezet a Vasvári sánchoz.

Katonák útja - Vasvári sánc 3.jpgA Vasvári sánc a korai magyar határvédelem belső vonala, a Rába és a Zala vízgyűjtője között természetes átjáróként kiemelkedő Vasi-Hegyhát fennsíkját zárja le Vasvár és Győrvár között mintegy 8 km hosszúságban. A sáncot valamikor a 10. század második felében, a nyugati kalandozások lezárulása után építették ki egy, az egész Dunántúlt körülölelő védelmi rendszer részeként.

Katonák útja - Vasvári sánc 2.jpgA védmű környékünkön a Katonák útját, ezt az ország központjából a Hegyháton, az Őrségen és a Mura-vidéken keresztül Stájerországba (azon túl pedig egészen Észak-Itáliába) vezető utat védte. A sáncnak volt egy párja a történelmi országhatáron, Muraszombat és Radkersburg között, a két sánc között terült el a tényleges gyepű, ahol csak az őrök laktak, ennek központja a történeti Őrség. Ez a védelmi rendszer egészen a 12. század közepéig használatban volt, ezután épültek fel a gyepűterületen a kővárak, amelyek átvették a védelem feladatát. A funkcióját vesztett Vasvári sánc, mint birtokhatár maradt fenn a későbbi századokban, jó megtartását annak köszönheti, hogy napjainkig erdő borította.

Katonák útja - Vasvári sánc 5.jpgA sánc eredetileg egy árokból, mögötte pedig töltésre épített föld-fa szerkezetű falból állt; pusztulása után ebből az árok és a mögötte lévő töltés maradt meg, amely azonban így is jelentős építmény (helyenként az árok alja és a sánc teteje közötti szintkülönbség 6-8 méter is lehet. Az önmagában is látványos régészeti emléket még vonzóbbá tette az a rekonstrukció, amely a Magyar Millennium kapcsán 2000-ben készült azon a ponton, ahol a Katonák útja áthalad a sáncon. Egészen a közelmúltig ez volt az egyetlen átjáró a sánc két oldala között, a népnyelv - amely bizonyára sok évszázados elnevezést őrzött meg - ezt a helyet Vaskapunak nevezi. A város és az erdészet összefogásával elkészült a sánc kapujának a rekonstrukciója: néhány kazetta a gerendából épült és földdel töltött falból, és maga a kaputorony.

A Vasvári sánc a Vaskapuval, a környező jóléti erdő és tanösvény nemcsak egyedi történeti emlék, hanem szép természeti környezetben fekvő kiránduló- és pihenőhely, ahonnan számos turistaút indul a környék látványosságaihoz.

forrás: www.katonakutja.vasihegyhat.hu

Geocaching adatok

Vasvári sánc - Katonák útja (GCVASA)
Szélesség N 47° 1,178'
Hosszúság E 16° 48,307'
Magasság: 243 m
Megye/ország: Vas
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=971

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.