Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kunbábonyi Avar-Kagán sír

2012.07.17

Kunbábonyi Avar-Kagán sír 2.jpgAz egykori Duna-ágak löszhordalékos partjairól gyakran kerültek elő leletek a kőkorból, a bronzkorból, de találtak itt kelta és szarmata tárgyi emlékeket is. A 70-es évek nagy régészeti szenzációját jelentette egy avar-Kagán fejedelmi sír feltárása a kunbábonyi homokbányában, ásatás eredményeképp 155 db aranytárgy került a múzeumba, melynek összsúlya 2,5 kg.

568-ban foglalták el új hazájukat, a Kárpát-medencét az ázsiai eredetű félnomád avarok és a csatlakozott népcsoportok. Gazdagságukat több mint fél évszázadon keresztül a bizánci birodalomtó a béke fejében kapott aranyadók biztosították.

Az avarság legrangosabb vezetői közé tartozott, s talán maga a kagán, a fejedelem volt az a férfi, akit a 670-es évek táján temettek el a mai Kunszentmiklós Kunbábony nevű határrészén.

Kunbábonyi Avar-Kagán sír 1.jpgA bizonnyal évszázados hagyományokat őrző temetési rítusról ma már nem sokat tudhatunk. Annyi bizonyos, hogy az avar főurat nagyméretű, 280 cm hosszú, 130 cm széles, ÉNy-DK-i irányú sírgödörbe, arany lemezekkel díszített fakoporsóba helyezve, méltóságának jelképeivel, legszebb ékszereivel, fegyvereivel, edényeivel és eszközeivel együtt temették el.

Szemfedelét aranylemezek ékesítették, kezére aranykörmös kesztyűt és halotti gyűrűket húztak. A halott mellé a túlvilági útra két birka húsát helyezték, fejéhez óriási, talán borral teli aramphorát állítottak.

A kunbábonyi avar férfi rangját nemcsak ékkőberakásos aranyveretekkel díszített öve, hanem arany kürtje és ivóedénye, madárfejes jogara, valamint aranyveretekkel ellátott kardja is jelzi. Egykor gazdagságát már csak sejthetjük a ránk maradt arany tárgyak alapján.

Kunbábonyi Avar-Kagán sír 4.jpgA kunbábonyi avar kagán leletek valamivel több, mint 30 éve kerültek elő egy homokbányából.  H. Tóth Elvira és Horváth Attila régészeti ásatásai során a múzeumba került leletegyüttes sajnos hiányos, mert a lelőhelyet megtaláló helybeliek kezén sok-sok tárgy tűnt el. Dr. Balogh Mihály főigazgató úr, aki maga is szitálta a homokot további kincseket keresve, a következő történetet mesélte a kilós aranytárgyak előkerüléséről. A traktorosok előtt leomlott egy nagy homokfal, mely alól előtárult a rengeteg kincs. A munkások megosztoztak a hirtelen ölükbe hullott kincseken, majd egyikük a helyi óráshoz vitt belőle egy darabot, aki viszont figyelmeztette őt, hogy ezzel bizony azonnal a helyi múzeumhoz kéne mennie. A régészek azonnal lezárták a területet és megpróbálták helyreállítani a széthordott vezér sírját, melynek állítólag a 70 százaléka vissza is került, a begyűjtés és a hitelesítő ásatás eredményeképp 155 db aranytárgy került a múzeumba, melynek összsúlya 2,5 kg. A kunbábonyi fejedelmi sír azonban így is a világ legszebb avar kori lelete, melyet már eddig is Európa számos országában csodálhatott meg a múzeumlátogató közönség.

A kunbábonyi lelet némely darabja egymagában is egyedülálló lelet mint ötvös műremek. Teljességében szemlélve pedig még ennél is jóval több: beszédes történeti forrás. A lelet csaknem teljes egészében a fémművesség terméke, amely a kor összes fémmegmunkálási eljárását felvonultatja előttünk, a lemezes poncolt munkáktól az öntésig, a rekeszes , körberakásos és formába kalapált, bordázott és gyöngyözött elemek alkalmazásáig.

A Kunbábonyi arany lelet megtekinthetőek Cifrapalota - Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet Kecskeméti Képtára és Kiállítóhelye állandó kiállításán.

forrás: www.pafi.hu, www.museum.hu

Geocaching adatok

Kunbábonyi Avar Kagán Sír (GCKBKS)
Szélesség N 47° 1,666'
Hosszúság E 19° 11,602'
Magasság: 109 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2695

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

subeczm@freemail.hu

(Subecz Mihály, 2017.09.16 16:29)

Néhány napja voltunk az emlékhelynél a feleségemmel. Elszomorító volt látni az elhagyatottságát.