Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár

2012.11.26

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár 1.jpgA török állam közreműködésével kialakított Magyar-Török Barátság park közepén áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán portészobra, Metin Yurdanur alkotása, az itt elhunyt török uralkodó jelképes nyughelye előtt. A park melletti ivókutat burkoló márvány és csempe is Törökországból származik. A park bejárata mögött állnak a nagyméretű portrészobrok, a kis sétányok Szulejmán síremlékéhez, jelképes türbéjéhez vezetnek. Az eredeti sírhely a szomszédos, innen is látható turbéki templom helyén állt.

Szigetvár dél-dunántúli település, Baranya nyugati szélén helyezkedik el, a Zselic déli oldalán. Népessége 11 ezer fő. A város a térség foglalkoztatási, közlekedési, oktatási, közművelődési, egészségügyi, idegenforgalmi és kulturális központja. Fontos közúti és vasúti csomópont. Közúti távolsága Barcstól és a horvát államhatártól 31 km.

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár 2.jpgSzigetvár történelmi város, amelynek neve összekapcsolódik Zrínyi Miklós és vitézeinek hősiességével. A hangulatos kisvárosban sétálva lépten-nyomon találkozhatunk a történelmi múltunk máig megmaradt értékeivel. Történelmi múltja és épített kulturális öröksége mellett Szigetvár egyik legnagyobb vonzereje, kiváló minőségű gyógyvíze.

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár 3.jpg1994-ben avatták fel a két nép barátságát jelképező Magyar-Török Barátság parkot a város határában a Kaposvárra vezető út mentén.

A török állam közreműködésével kialakított parkban áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán portészobra, Metin Yurdanur alkotása, az itt elhunyt török uralkodó jelképes nyughelye előtt.

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár 5.jpgSzigetvár ostrománál, két nappal a vár bevétele előtt meghalt az akkor már idős I. (Nagy) Szulejmán szultán - így már nem érte meg a várvédő Zrínyi Miklós hősi halálát. A két ellenséges hadvezér szobra ma egymás mellett áll a Magyar-Török Barátság Parkban. A parkot a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával 1994-ben, Szulejmán születésének 500. évfordulóján azon a helyen hozták létre, ahol egykor a szultán sátra állt.

A park melletti ivókutat burkoló márvány és csempe is Törökországból származik. A park bejárata mögött állnak a nagyméretű portrészobrok, a kis sétányok Szulejmán síremlékéhez, jelképes türbéjéhez vezetnek. Az eredeti sírhely a szomszédos, innen is látható turbéki templom helyén állt.

Szulejmán türbéje

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár 4.jpgSzulejmán szultán mauzóleuma eredetileg a közelben lévő barokk templom helyén állt. Az egykori palánkkal körülvett erősség mauzóleumában (türbéjében) temették el a vár 1566-os ostroma idején elhunyt szultán szívét és belső részeit, testét pedig bebalzsamozva a róla elnevezett isztambuli dzsámi díszes türbéjébe vitték.

Evlia Cselebi török utazó leírásából tudjuk, hogy Szulejmán szultán türbéje márványból készült. Említi, hogy az 1664-es téli hadjárat alkalmával Zrínyi, a költő katonái a türbét védő erősséget felégették, de tiszteletben tartották a sírhelyet, amely addigra jelentős mohamedán zarándokhellyé vált. A pompás türbét 1693-ban egy osztrák katonatiszt romboltatta le.

Magyar-Török Barátság park, Szigetvár 6.jpgSzulejmán 1520-ban került a birodalom élére és uralkodott 1566-ig Szigetvárnál bekövetkezett haláláig. A török állam az ő uralma alatt ért hatalma tetőpontjára. I. Ferenc francia királlyal szövetségben a Habsurgok hatalmának megdöntésére törekedett, amikor Bécs ellen háromszor, Magyarországra hétszer vezette személyesen seregeit. Kiváló államférfi, művelt, több nyelven beszélő, költői tehetséggel is megáldott nagy hadvezér és diplomata volt. A világ legjelentősebb jogalkotói között tartják számon, nem véletlenül kapta a "törvényhozó"melléknevet.

forrás: www.vendegvaro.hu, www.szigetvar.utisugo.hu

Geocaching adatok

Zrínyi és Szulejmán (GCZRSZ)
Szélesség N 46° 4,415'
Hosszúság E 17° 48,844'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=733

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.