Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Muhi csata emlékműve

2011.05.28

Muhi csata emlékműve 1.jpg
A község határában állítottak emléket az 1241-es Sajó menti vagy muhi csatának. Vadász György tervei alapján a körülkerített, mesterséges dombon, jelképes sírhalmon, fakeresztek őrzik a keresztény hősök emlékét.

 

 

Muhi csata emlékműve 2.jpgA muhi, vagy Sajó menti csata 1241-ben zajlott. Vadász György tervei alapján ennek állít emléket, a község határában mesterséges dombon körülkerített, fakeresztekkel jelképes sírhalmon tetején a Muhi csata emlékműve. IV. Béla uralkodása alatt 1241 április 11-én a királyi sereg Batu kán vezette sereg ellen indult. A Sajó menti Muhi pusztán, a mongol sereg éjszaka meglepte a letáborozó sereget. A váratlan támadás hatalmas vereséget mért a táborra. A csatában elesett az ország két érseke, több püspök, prépost, a templomos lovagok mindegy szálig. A mezőn, utakon holttestek hevertek, lenyakazva, feldarabolva.A tatárok kedvelt szórakozásának áldozatainak a nyomai kétnapi járóföldre is megmaradtak.

Muhi csata emlékműve 3.jpgA Sajó menti vagy Muhi csata a tatárjárás egyik legszörnyűbb emlékét őrzi a Vadász György-Kiss Sándor tervei alapján 1991-ben felállított mesterséges dombon kialakított jelképes sírhalom.A templomos lovagok is külön emlékkeresztet állítottak a sírhalmon.

 

Geocaching adatok

Muhi (GCMUHI)
Szélesség N 47° 58,669'
Hosszúság E 20° 54,730'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=695

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.